©    foto.anneliesvanzwol.nl
    terug naar de website over Istanbul

 

Vervoer in Istanbul

Wij zijn meestal met de tram gegaan. Daarmee kun je veel bezienswaardigheden snel en gemakkelijk bereiken. Alle informatie daarover vind je op de website van Turkey Travel Planner. De uitleg hoe je van de luchthaven in Sultanahmet komt is heel duidelijk.

Onderweg op dit traject, bij het station van Zeytinburnu waar je van de metro overstapt op de tram, hebben we een akbil met wat tegoed gekocht. We zijn wel geholpen door Istanbullers en hebben er ook nadrukkelijk om gevraagd. Het kioskje waar de akbil gekocht werd hadden we anders ook niet kunnen vinden.

 

Verder was het gemakkelijk: bij een tramhalte kom je door een draaihekje op het perron. Je houdt de akbil tegen een speciaal daarvoor gemaakte uitsparing, het ritbedrag wordt afgeschreven en je kunt er door.

Bij de kabelbanen (bij Kabatas en in Eyüp) hebben we de akbil ook gebruikt. Bij de boten schijn je ze ook te kunnen gebruiken. Wij hebben dat niet gedaan want wij hadden geen gewone boottocht maar een rondvaart met Turyol.

Met z'n vieren heb je trouwens maar één akbil nodig.Één persoon houdt hem steeds er tegen aan en laat de anderen door en gaat er zelf tenslotte ook door. Die ene was bij ons meestal Nico (zie foto).

Wat nog niet meeviel was een plek te vinden waar je de akbil kunt (laten) opladen. Je moeten zoeken naar het opschrift 'Akbil Dolum' bij een kiosk of winkel maar dat zagen wij nergens. Uiteindelijk lukte het ons in de buurt van Station Sirkeçi, op de weg naar de haven (zie foto onder).

 

Trouwens, reis je met de ANWB-gids (ANWB Extra Istanbul): het kaartje is fout mbt de trams: de lijn door Sultanahmet stopt niet in Eminönü maar gaat over de Galatabrug naar Kabatas (niet ver van het Dolmabaçepaleis). Daar is een veerhaven en je kunt er ook binnen tien minuten met de füniküler (kabeltrein) naar Taksim (is lopend ook niet ver maar wel omhoog!).

 

 

Naar de website>>>