Frankrijk, de zomer van 2015, een gevarieerd programma, reisverslag Frankrijk (overzicht) of de foto's en verhalen per dag van....

In het Loiredal:

- ons huisje in Saix (Eternes)

- kastelen van Azay-le-Rideau, Villandry (tuinen) en Ussé (alleen van buiten)

- abdij van Fontevraud, kasteel van Chinon

- rondrit Anjou: Saumur (kasteel, Place St Pierre), kerk van Cunault, uitzichtpunt bij St Eusebe, grot van Denez-sous-Foué (16e eeuwse beelden) en Montreuil-Bellay

- de stad Tours: Musée de Compagnons, de oude stad, Place Plumereau, kathedraal St Gatien, Musée des Beaux Arts

- naar de dierentuin: Zooparc de Beauval

- Chinon (het dorp), het kasteel van Chenonceau en het middeleeuwse stadje Loches (ook met kasteel)

Dordogne:

- ons huisje bij St Amand-le-Coly, Cottages du Lac

- op weg erheen: Périgueux, de oude stad (Cathedrale St Front) en het Romeinse Vesunna

- crêpes eten in Sarlat

- Roos naar de trein gebracht in Brive-la-Gaillarde, dan het rode dorp Collonges-la-Rouge en het bedevaartsoord Rocamadour

- paardrijden bij Archignac, het kasteel van Beynac en varen met een gabare op de Dordogne

- naar de grot van Lascaux II (kaartje kopen in Montignac), maison Forte in Reignac, prehistorisch museum van Les Eyzies(42°C)

- weer in het Dordognedal: kasteel van Castelnaud, la Roque-Gageac en de watertuinen van Carsac

Bourgogne:

- ons huisje in de Morvan, bij Moux-en-Morvan en het Lac du Settons

- erheen via Nevers, Eglise St Etienne

- (niet Autun) naar de Mont Beuvray, de Romeins- Gallische nederzetting Bibracte (met Gallische maaltijd, archeologische rondleiding en bezoek aan het museum)

- Beaune, het Hotel Dieu (zie het Laatste Oordeel van Rogier van der Weijden open gaan !), Place du Carnot, Notre Dame de Beaune

- abdij van Fontenay, Alésia (archeologische opgraving, beeld Vercingetorix en museum)

- Dijon, de Mozesput van Claus Sluter in Chartreuse de Champmol, de Eglise St Bénigne (crypte), de oude stad, eglise Notre Dame, Palais des Ducs en Musée des Beaux Arts met de schrijn van Filips de Stoute (met pleurants van Sluter)

- Vézelay, Basilique Ste Madeleine, tenslotte het kasteel van Bazoches van maarschalk Vauban

Annelies van Zwol
overzicht reisverslagen met foto´s

 

 

Het huisje in de Dordogne

In de Dordogne, bij het meer van Coly, bij St Amand-de-Coly hadden we een huisje op een klein vakantiepark (Cottages du Lac, geboekt via Pharos) aan het meer. Op de foto het derde dak van links (2 huisjes onder 1 kap: de linkerkant was van ons, de rechterkant was leeg).
Een vakantieparkhuisje zoals dit is wel onpersoonlijker dan de vorige of de volgende. Aan de andere kant was het wel erg mooi gelegen, aan het meer en bovendien handig voor het Vézère- en Dordognedal en niet ver (klein half uur) van Sarlat. In het meer kon je kanoën (gratis) maar niet zwemmen. Er was nog wel een eenvoudig zwembad bij. Officieel was er Wifi maar in praktijk alleen bij de receptie en daar ook niet altijd.

Vessuna
huisje Dordogne
Perigueux, straatje
kathedraal St Frond, Perigueux
Mercurius, vroeger in Vessuna
Jeanne d'Arc, kathedraal St Frond, Perigueux
visje in meer van Coly
veranda
St Frond, Perigueux

Perigueux

De reis van het Loiredal naar de Dordogne is zo'n 5 uur. Voldoende tijd dus om onderweg Perigueux aan te doen. We zien eerst de oude stad met de Cathedrale St Front die uit koepels bestaat en gezellige smalle winkelstraatjes. En daarna gaan we naar de nog oudere Romeinse stad, Vesunna, via een wandelroute uit onze reisgids (De ANWB goud gids) door het park met resten van de muur en langs meer oude resten naar een goed archeologisch museum.
De auto hadden we tussen de beide stadsdelen geparkeerd.

zonsondergang vanaf de veranda
noga, Perigueux
Vesunna, Perigueux
Perigueux, St Frond
Sarlat
Sarlat
Sarlat
Roos en crepes, jaren geleden
Sarlat, Roos en crepes 2015

Sarlat

Zondag gaan we naar Sarlat, omdat het een erg mooi stadje is en omdat het de laatste dag is dat Roos er deze vakantie nog bij is. Daarom eten we ook crepes (vond ze jaren geleden in Arles ook al erg lekker, zie foto).

Sarlat is echt een leuk stadje, wel erg toeristisch natuurlijk (de foto's zijn over de mensen heen genomen) maar dat is wat ons betreft wel terecht. Een klein centrum met veel leuke winkels en bijvoorbeeld een overdekte markt. Het gaat hier vooral om de sfeer.

meer van Coly, 's ochtends vroeg...

...maandag, de ochtend dat we Roos wegbrengen naar het station van Brive-la-Gaillarde (ze gaat met de trein naar Zwitserland voor een tour met het orkest waar ze in zit).......

station Brive
station Brive
station Brive
station Brive
station Brive

...en daarna gaan we (met z'n drieën) naar het mooie dorpje Collonges-la-Rouge, rood vanwege de rode bakstenen. Ook een mooi kerkje met op de timpaan (foto rechts) nogal atletische engelen.

Collonges-la-Rouge
kerk, Collonges-la-Rouge
Collonges-la-Rouge
Collonges-la-Rouge
Collonges-la-Rouge
Collonges-la-Rouge
Rocamadour
Rocamadour
gezellig druk in de straat van Rocamadour

Rocamadour

... en vervolgens naar de bedevaartsplaats Rocamadour van de kluizenaar Sint Amadour, veel bezocht op de route naar Santiago de Compostella. Het ligt steil tegen een rotswand aangebouwd. In de kapel van Notre Dame is een erg oude Zwarte Madonna.
Onderaan is een drukke gezellige straat. Via een trap van 223 treden, de 'Grand Escalier' (of de lift) ga je een etage hoger naar een plein met verschllende kerken en kapellen erom, waaronder de kapel van Notre Dame.
Via een zigzaggend pad met kleine kapelletjes met de 12 kruiswegstaties en de grot van Sint Amadour kom je boven bij het Chateau waar je op kunt voor het uitzicht.
Rechtsboven 3 St Christoffers, beschermheiligen voor reizigers. De onderste heb ik jaren geleden in Perugia gekocht en gaat sindsdien mee op alle reizen. De andere twee hebben we in Rocamadour gekocht, één voor Roos en één voor Eva.

zwarte madonna in de kapel van Rocamadour
Rocamadour
vlinder, Rocamadour, maar vaker gezien in de Dordogne
de weg naar het chateau van Rocamadour gaat zigzaggend via dit soort kapelletjes met kruiswegstaties
St Christoffers

paardrijden

Woensdagochtend gaan Eva en Nico paardrijden vanuit een manege in Archignac (foto rechts). Nico had een extra groot paard gekregen. Helaas bokte het paard onderweg en viel Nico eraf. Gelukkig bleef het bij kneuzingen en blauwe plekken.
Maar kanoën zou die week niet meer gaan (en zelfs nog eens paardrijden in de Morvan zag hij niet meer zitten).

Verder naar deel 2 van onze week in de Dordogne.....
Met het Dordognedal: het kasteel en gabarevaren in Beynac, het kasteel van Castelnaud, la Roque-Gageac, de watertuinen in Carsac. Prehistorie in de grot van Lascaux II en het museum in Les Eyzies en het maison Forte van Reignac.

paardrijden in Archignac
gabare op de Dordogne