Frankrijk, de zomer van 2015, een gevarieerd programma, reisverslag Frankrijk (overzicht) of de foto's en verhalen per dag van....

In het Loiredal:

- ons huisje in Saix (Eternes)

- kastelen van Azay-le-Rideau, Villandry (tuinen) en Ussé (alleen van buiten)

- abdij van Fontevraud, kasteel van Chinon

- rondrit Anjou: Saumur (kasteel, Place St Pierre), kerk van Cunault, uitzichtpunt bij St Eusebe, grot van Denez-sous-Foué (16e eeuwse beelden) en Montreuil-Bellay

- de stad Tours: Musée de Compagnons, de oude stad, Place Plumereau, kathedraal St Gatien, Musée des Beaux Arts

- naar de dierentuin: Zooparc de Beauval

- Chinon (het dorp), het kasteel van Chenonceau en het middeleeuwse stadje Loches (ook met kasteel)

Dordogne:

- ons huisje bij St Amand-le-Coly, Cottages du Lac

- op weg erheen: Périgueux, de oude stad (Cathedrale St Front) en het Romeinse Vesunna

- crêpes eten in Sarlat

- Roos naar de trein gebracht in Brive-la-Gaillarde, dan het rode dorp Collonges-la-Rouge en het bedevaartsoord Rocamadour

- paardrijden bij Archignac

- het kasteel van Beynac en varen met een gabare op de Dordogne

- naar de grot van Lascaux II (kaartje kopen in Montignac), maison Forte in Reignac, prehistorisch museum van Les Eyzies(42°C)

- weer in het Dordognedal: kasteel van Castelnaud, la Roque-Gageac en de watertuinen van Carsac

Bourgogne:

- ons huisje in de Morvan, bij Moux-en-Morvan en het Lac du Settons

- erheen via Nevers, Eglise St Etienne

- (niet Autun) naar de Mont Beuvray, de Romeins- Gallische nederzetting Bibracte (met Gallische maaltijd, archeologische rondleiding en bezoek aan het museum)

- Beaune, het Hotel Dieu (zie het Laatste Oordeel van Rogier van der Weijden open gaan !), Place du Carnot, Notre Dame de Beaune

- abdij van Fontenay, Alésia (archeologische opgraving, beeld Vercingetorix en museum)

- Dijon, de Mozesput van Claus Sluter in Chartreuse de Champmol, de Eglise St Bénigne (crypte), de oude stad, eglise Notre Dame, Palais des Ducs en Musée des Beaux Arts met de schrijn van Filips de Stoute (met pleurants van Sluter)

- Vézelay, Basilique Ste Madeleine, tenslotte het kasteel van Bazoches van maarschalk Vauban

Annelies van Zwol
overzicht reisverslagen met foto´s

 

 

Het huisje in het Loiredal

De eerste week brachten we door in het Loiredal, het huisje (via Belvilla) stond midden in de velden in het noordelijkste puntje van het departement Vienne, in Eternes in de gemeente Saix. Net even ten zuiden van de abdij van Fontevraud.

Onder het huisje zat een grot waar vroeger de grootouders van de eigenaar in woonden. Het huis was er als woonhuis bovenop gebouwd. De eigenaar woont nu in een groter huis op het terrein. Aan de andere kant in de tuin zijn nog meer grotten (foto onder).

Het is een leuk authentiek huis dus. Groter dan het op de foto lijkt en met liefde ingericht. Uitzicht over de wijnvelden en zelfs nog wat lavendel op het dak (vindt Eva erg leuk)

kasteel Azay-le-Rideau van de goede (zij) kant
kasteel Azay-le-Rideau
fontevraud
fontevraud
tuinen van Villandry, vanuit het kasteel
uitzicht vanuit ons huisje
terras achter het huis
Dame in bad uit het atelier van Francois Clouet

Azay-le-Rideau

De eerste dag, een zondag, bezoeken we meteen maar een paar van de beroemdste kastelen. Eerst dat van Azay-le-Rideau, het is een vroeg renaissancistisch kasteel. Het grootste deel van de buitenkant was ingepakt vanwege renovatiewerkzaamheden.

In het kasteel onder andere een schilderij door François Clouet (of uit de school van) 'Dame in het bad' (waarschijnlijk 'Diane de Poitiers,de maitresse van Hendrik II, zie hieronder bij het kasteel van Chenonceau) (1571).

Daarna verder naar het kasteel van Villandry dat vooral bekend staat om de tuinen.

grotwoningen in de tuin
bed, Azay le Rideau
salon, Azay le Rideau
huisje Loiredal, Eternes

Villandry

Onderweg in Villandry zagen we dit (foto links): een groentemuur met tomaten, flessen soep, abrikozen, meloenen, eieren etc. die je uit de muur kunt trekken.

Ussé

We rijden terug langs de Loire en bekijken het kasteel van Ussé nog even van de buitenkant.

groentemuur
viooltjesjam uit de tuinen van Villandry
binnenplaats van het kasteel van Villandry

Bij het kasteel van Villandry hebben we crêpes gegeten, onder andere met viooltjesjam (rechts) wat zo lekker was, dat we die daarna alsnog in de winkel van het kasteel zijn gaan kopen.

Villandry
Villandry
kasteel van Ussé aan de Indre

Abdij van Fontevraud

De volgende ochtend bezoeken we de abdij van Fontevraud, het is maar een kwartier rijden door het bos. Het is erg groot het bestaande uit verschillende afdelingen. Het is best bewaarde kloostercomplex ter wereld, ondanks dat het is verwoest tijdens de Franse revolutie en daarna lang als staatsgevangenis diende.

In de enorme kerk zijn graftombes (met gisants, foto onder) van Eleonora van Aquitanië, haar echtgenoot Hendrik II van Engeland, en haar zoon Richard I (Leeuwenhart). De kleurrijke Eleonora bracht er haar laatste jaren (rond 1200) door toen haar man en zoon er al waren begraven.
De keuken staat apart en ziet er erg bijzonder uit.

's Middags gaan we terug naar het plein in het dorp Fontevraud (foto links) voor een ontmoeting met Nico's zus en haar man die een fietstocht maken langs de kastelen in het Loiredal. Foto hiernaast het plein van Fontevraud l'Abbaye.

Fontevraud
Fontevraud
Fontevraud, kloostergang
Fontevraud, kerkinterieur
Fontevraud, Eleonora van Aquitanie en Hendrik II
Fontevraud, keuken
Fontevraud, plein

Kasteel van Chinon

Daarna gaan we naar Chinon naar het kasteel. Hier haalde Jeanne d'Arc in 1429 de Franse koning Karel VII over de strijd tegen de Engelsen weer op te nemen. Het kasteel ligt hoog boven het dorp, je hebt er dan ook een mooi uitzicht over de daken van Chinon. (Foto's van het dorp Chinon zelf, van beneden dus, deel 2 Loiredal)

Vienne, vanuit kasteel Chinon
bij Kasteel van Chinon
dit vloog rond bij Chinon
Nico en Roos kijken naar het uitzicht vanuit het kasteel
het uizicht vanaf het kasteel van Chinon
in het kasteel van Chinon
Chinon

Bij het kasteel maakte ik deze foto (links, ernaaast uitvergroot). Vraag nu is: wat vliegt hier? (Nico: 2 vogels boven elkaar)

rondrit door Anjou: Saumur

Dinsdag maken we een rondrit richting westen en zuiden, door Anjou. We beginnen in Saumur, het kasteel is afgebeeld in het 14e eeuwse getijdenboek Tres Riches Heures du Duc de Berry zoals het er uit zag in 1410. In 2015 is het wat soberder maar het torent wel heel mooi boven de stad uit.

We gaan ook nog even crepes eten op het gezellige plein bij de St Pierre.

kasteel Saumur
uitzicht vanaf het kasteel van Saumur
Saumur
in het kasteel van Saumur
in het kasteel van Saumur
Place St Pierre, Saumur
Place St Pierre, Saumur

We rijden verder langs de Loire naar de kerk van Cunault ("...een parel van de romaanse kunst, geeft onderdak aan 223 gebeeldhouwde kapitelen...") die we even van binnen bekijken. De volgende stop is het kerkje van St Eusebe boven Gennes van waaruit je een goed uitzicht zou hebben (valt tegen, al zie je wel de overkant van de Loire).

rondrit door Anjou: de grot van Denez-sous-Foué

Het leukste deze dag is de grot van Denez-sous-Foué, een eindje zuidelijker langs de D69, "La cave aux sculptures". Het is geen grote grot maar overal zijn beelden in de wanden uitgehouwen. Waarschijnlijk rond 1600 gemaakt door mensen die in de grot schuilden maar niemand weet echt door wie en waarom de beelden zijn gemaakt.

Tenslotte gaan we nog even langs Montreuil-Bellay, ook een oude stad met een kasteel. We lopen er even rond en gaan dan terug naar ons huisje.

kerk van Cunault
kerkje van St Eusebe
Denez sous Foue, la Cave aux sculptures
Denez sous Foue, la Cave aux sculptures
Denez sous Foue, la Cave aux sculptures
Denez sous Foue, la Cave aux sculptures
Denez sous Foue, la Cave aux sculptures
Denez sous Foue, la Cave aux sculptures
Denez sous Foue, la Cave aux sculptures

Verder naar het vervolg van de week Loiredal: Tours, het Zooparc in Beauval, het kasteel van Chenonceau, opnieuw naar Chinon en Loches. Of terug naar het overzicht van het reisverslag, of de tweede week: de Dordogne of alvast naar de derde: Bourgondië (Morvan).