Eerst bezochten we de klassieke kunst en die uit de oudheid op de onderste verdiepingen.

Parijs in drie en een halve dag - de foto's en het reisverslag - dag 1

We begonnen de dag met het Louvre, We stapten uit bij een metrostation aan de Rue de Rivoli (hieromheen, van foto Roos) en gingen via de noordingang naar binnen.
Omdat we de dag ervoor al een museumkaart hadden gekocht (alleen voor Nico en mij, kinderen tot 18 kunnen sowieso overal gratis in) hoefden we niet in de rij te staan voor de kaartjes, alleen nog voor de jassen-en-tassen-scan maar dat duurde niet lang.
De Venus van Milo (foto's boven en links) krijgt net als de Mona Lisa van Da Vinci (komt nog) erg veel aandacht.
Foto onder: beeld van Mercurius, mooi belicht door de zon.
Doordat de kelders waterdicht gemaakt moesten worden om waterschade aan de kunstwerken te voorkomen, staan beelden uit de kelder tijdelijk opgeslagen in een hogere (afgesloten) zaal.
Op zich ook wel weer fotogeniek.
Na allerlei antieke beelden bekijken we nog een aantal zalen met schilderijen, o.a. het beroemde schilderij van de Revolutie en die van Napoleon in Rusland.
En natuurlijk Mona Lisa.....
Tenslotte kijken we nog even naar de kroon van Lodewijk de ???e, helemaal achterin de zaal op de foto links.
Het is uiteindelijk maar een klein kroontje.

We halen broodjes bij een bakker in de buurt en gaan eten in de tuin van het Palais Royal, even ten noorden van het Louvre.
Daarna lopen we verder naar het noorden door verschillende passages. Eerst het vrij deftige 'Galerie Vivienne' en een eindje verderop, voorbij de Beurs, Passage des Panoramas en Passage Jouffroy.
(Foto's onder: Roos)

Daarna nemen we de metro om een paar haltes later weer uit te stappen in de kelder van Galeries Lafayette, het grote Art Nouveau warenhuis. Foto rechts van Roos: het glazen koepeldak van het warenhuis.
We zijn ook op het dak geweest om over Parijs uit te kijken, was erg leuk maar ook erg koud en winderig en het beloofde dakterras was er helaas niet.

Weer buiten koopt Eva een pet bij een kiosk, die zet ze de rest van de vakantie niet meer af.
We lopen langs de Opéra (foto's links en onder), over de Place de l'Opera (met het beroemde Caf'e de la Paix) linksaf de Boulevard des Capucines in.

Op de Boulevard des Capucines, drinken we koffie en warme chocolademelk bij 'Le Grand Café des Capucines'. Het grand cafe heeft een uitbunding Art Nouveau interieur, het bestaat dan ook al sinds 1875!(foto's van het internet)
Bij de pijl zaten wij.
Boven en rechts ook van het internet: de Boulevard des Capucines op een schilderij van Jean Béraud uit het eind van de 19e eeuw en op een ansichtkaart uit het begin van de vorige eeuw.

Foto boven en onder: "Champs Élysées by night" en nog wat meer sfeervolle foto's vanaf de Arc de Triomphe.
Foto rechtsonder: Arc de la Défense.
Die kant gingen we uiteindelijk weer op voor het hotel.

Daarna gaan we met de metro naar de Arc de Triomphe om daar in de buurt wat te eten. We zijn echter net boven als we merken dat Roos haar fotocamera heeft laten hangen in het Grand Café des Capucines. Wij weer terug.
Het was nog even spannend want eerst leek het of hij er niet meer was maar uiteindelijk bleek hij toch gevonden te zijn. Dus wij weer terug naar de Arc de Triomphe, snel even wat eten (gewoon MacD), en daarna (het was ondertussen donker) de Arc de Triomphe op om foto's te maken van 'Paris by night'.

  en meer reisfoto's op: foto.anneliesvanzwol.nl
terug naar de start of de aankomstdag
of verder naar dag 2 of dag 3