Mijn top 5 Londen:

(1) Houses of Parliament audio tour (House of Commons, House of Lords etc, heel bijzonder - met Eva bezocht op de dag van de Brexit stemming)
(2) Dennis Severs House, tijdreizen naar de 18e eeuw en
(3) Museum of London, verrassend leuk museum
(4) National Gallery en British Museum
(5) Wandelen met London Walks (wij deden de laatste keer de Brunel wandeling)

Ervaringen, tips en foto's van verschillende vakanties in Londen al dan niet met kinderen. Alle Londen vakanties bij elkaar. Eerst kaartje (met hoogtepunten van toen ze nog klein waren + de laatste jaren), verderop nog een kaartje (de routes en activiteiten van weekje Londen in 2012) en een uitgebreide beschrijving van alle activiteiten + nog wat oudere herinneringen aan Londen).

* De eerste keren, in 2001 en 2003, toen ze klein waren, deden we een paar keer een dagje Londen vanuit de camping Thriftwood Carvan Park bij Sevenoaks.
We bezochten (3 en 5 jaar) eerst Hampton Court en in Londen het Natural History Museum (de start van Roos' liefde voor dino's) en Covent Garden met het Londen Transport Museum. De tweede keer bezochten we ook beroemde plekken als Westminster, Whitehall met Downing Street 10 en Trafalgar Square.

* In 2011 zouden we naar Londen vanuit een stacaravan bij Rochester. Dat is toen enigszins mislukt (zie onder) maar Nico en de kinderen zijn toen wel naar o.a. London Eye, Regents Park en het Sherlock Holmes museum in Baker street geweest. In februari 2012 zijn we weer naar Londen geweest in een appartementje in Bayswater. We hebben toen heel veel gedaan en gezien zie voor alle activiteiten en routes per dag het onderste kaartje van Londen 2011-2012

Kaart hiernaast:

: plekken waar we geweest zijn toen Roos en Eva klein waren.

: met Roos/Eva bezocht/te bezoeken na het examen

Kaart in een nieuw venster klik op: Google Mapskaartje van Londen

* Laatste jaren: beide zijn met school naar Londen geweest (de 'Cambridgereis') in 2013 en 2014. Met Roos ben ik in 2014, na haar eindexamen vier dagen in Londen geweest (veel British museum maar ook leuke wandelingen van London Walks) en met Eva ga ik in juni. Over wat ze nu leuk vinden verderop een uitgebreide beschrijving. In het kaartje hieronder zijn het de paarse (Roos, 2014) en blauwe (Eva, 2016) sterren.

* En dan ook nog wat foto's van bezoekjes aan Londen van vóór de kinderen, met de boot in de jaren 80 en '90, in hotelletjes in Bayswater of bij Euston Square. De meeste leuke dingen hebben we de laatste jaren opnieuw bezocht (Tate Gallery, Kensal Green Cemetery), ander doen we misschien binnenkort nog eens (Camden Lock Market, de Zoo - ook leuk met kinderen of Greenwich)

Hampton Court bezochten we toen ze 3 en 5 jaar waren, met de auto. Het ligt aan de (zuidwestelijke) rand van het centrum. Er is veel te zien, ook voor kinderen. Bijvoorbeeld een doolhof of de keuken. Eva mocht nog even op de foto met een echte prinses!
Foto's onder: Eva en de fontein, deel 1 en 2.

Met kleine kinderen, de eerste keren
De eerste keer dat ze meegingen (3 en 5 jaar oud) was in 2001 als onderdeel van een vakantie in Wales met de caravan. De laatste week brachten we door op de camping Thriftwood Caravan Park in Stansted, Sevenoaks, Kent, een mooie boomrijke camping van waaruit je gemakkelijk naar Londen kan met de trein (foto onder). Dat hebben we dus ook een paar keer gedaan, we zijn toen onder andere naar Hampton Court geweest en in Londen naar Covent Garden en het Londen Transport Museum (bij Covent Garden, kun je gerust een middag doorbrengen, zie foto's) en het Natural History Museum (de start van Roos' liefde voor dino's).
In 2003, Roos en Eva waren toen 7 en 5, deden we hetzelfde, deze keer in combinatie met Zuid-Engeland. In Londen hebben we weer het Natural History museum bezocht en de beroemde plekken als Westminster, Downing Street 10 en Trafalgar Square.

doolhof Hampton Court
Roos Hampton Court
Transport museum
Eva transport museum
straatartiest
Hampton Court, Eva op de foto met een echte prinses!
natural history museum
Hampton Court, kijkje in de keuken
Hampton Court, de fontein 1
Hampton Court, de fontein 2
Hampton Court
Big Big Ben, 2003
Covent Garden
Thriftwood Caravan Park
Eva in Londen, 2003
Horse Guards, the Strand
Met de trein naar Londen...
Hampton Court
Covent Garden
Eva transport museum
boeken Londen
sleutelhanger Londen

Toen ze 5 en 7 waren deden we de wat meer toeristische dingen zoals een wandelingetje van de Big Ben naar Trafalgar Square via Downing Street en de Horse Guards.
Foto rechts de camping Thriftwood Camping bij Sevenoaks, een mooie camping met veel groen waar we eerst met de tent heengingen en later met de caravan.

Londen in de de vorige eeuw: met de boot (jaren 80 en '90)
Zonder kinderen waren we los en ook samen al in Londen geweest. Ik de eerste keer toen ik van Dover naar het Peak District reisde met de trein en de stad te voet doorkruiste. Daar zijn geen foto's van maar de beelden staan nog scherp in mijn geheugen. Of was de eerste keer ook wel met Ingrid uit Brabant en Susan uit Chelmsford? Van die vakantie staan me alleen hele vage beelden bij.

Daarna ben ik nog vaak in Londen geweest, bijvoorbeeld met een van mijn zussen (april 1992, vanuit een hotel in Bayswater en november 1997) Naast de bekende hebben we ook veel nieuwe plekken ontdekt.
de kaart die we vroeger gebruikten Mijn favorieten toen waren: de boekenwinkesl op Charing Cross Road, de (oude) Tate gallery, het romantische Kensal Green Cemetery, Covent Garden, St Pauls Cathedral, Regents Canal + de Zoo en de markt bij Camden Lock.

2011 en 2012, met de trein door de Eurotunnel
Na de eerste keren zijn we pas weer in 2011 in Londen geweest. Dat wil zeggen, dat was de bedoeling toen, als vervolg op een vakantie in huisjes in Schotland (bij Callander) en Yorkshire (bij Pickering) hadden we de laatste week een stacaravan bij Rochester geboekt om vandaaruit naar Londen te gaan. Maar aan het eind van de tweede week had ik in Rievaulx Abbey mijn enkel gebroken dus heb ik de laatste week (we hebben hem nog iets verkort) alleen in de caravan doorgebracht.
Nico en de kinderen zijn nog wel een paar keer in Londen geweest: London Eye, Regents Park (vonden ze erg leuk), Sherlock Holmes museum in Baker street en met een hop-on-hop-off bus (die steeds bleef steken) door het centrum en het good old Natural History museum.

Om het in te halen zijn we in februari 2012 weer naar Londen geweest in een appartementje in Bayswater. (Uitgebreider beschreven op Londen 2011-2012). Het kaartje hierboven is van die vakantie. Eva was toen 13, Roos 16, een heel andere ervaring dus.
Erg leuk toen o.a.: de musical Les Miserables (met goedkoop TKTS kaartje), Dennis Severs' house in Spitalfields en een boottocht over de Thames met de boot die van de oude Tate Gallery naar het Tate Modern gaat. Later meer.

Laatste paar jaar, ook met de trein door de Eurotunnel
Daarna ben ik met Roos in juni 2014 in Londen geweest, net als in 2012 met de trein door de Eurotunnel, goedkoop en snel. We logeerden in een hotel vlakbij King's Cross, waar de trein aankomt, met een goed Engels ontbijt. Toen zijn we.....

Ondertussen was Roos ook al in juni 2013 met de Cambridgereis van school naar Londen geweest. Eva ging met school in 2014, kort nadat ik met Roos in Londen geweest was.

De volgende keer is -hopelijk -als Eva examen heeft gedaan, met Eva, in hetzelfde hotel als waar ik met Roos was, vanwege de gunstige ligging en het uitstekende ontbijt.
Ons Todo lijstje voor de volgende keer:

Londen nu en in de jaren '80 en '90

Klik hier: Londen om de onze avonturen in Londen en de wandelroutes groter in googlemaps te zien. (Dit kaartje gaat over londen 2011 en 2012)

Charing Cross Station gezien vanuit de London Eye (foto Roos)
in de city
tower
spitalfields
city, under construction
Londen by night (Piccadilly Circus)
de Thames, zondagochtend
naar huis via Platform 9 3/4
todolijstje Londen 2016