Schotland Engeland 2011


The Trossachs, The North York Moors, Londen & leuke dingen onderweg

 

3. Schotland: ons huisje en overzicht

Klik op Schotland 2011 om onze week in Schotland in googlemaps te zien.

De eerste week van onze vakantie brachten we door in een huisje van Strathyre Forest Cabins, gelegen aan Loch Lubnaig, ten noorden van Callander, midden in de Trossachs.
Op deze pagina een overzicht van wat we hebben gedaan. Afzonderlijke pagina's over kastelen en wandelingen, rondrit bij de westkust en Edinburgh, tonen gedetailleerdere kaarten en meer foto's en informatie.

Drie jaar later, in 2014, waren we weer in Schotland in het kader van een rondreis door Engeland, Ierland en Scholtland, daarvan is ook een reisverslag met foto's van Schotland gemaakt.

wandeling bij Loch lomond
ons huisje in strathyre Forset Cabins
Loch Venagar, onderweg naarAberfoyle
Doune Castle, de zwaluwen vliegen er rond
schots rood eekhoorntje
Eva in Stirling Castle
Kilchurn Castle, Loch Awe
Doune Castle, niet zo onneembaar als het lijkt
binneplaats, Strirling Castle
Ons huisje (foto boven) was ruimer dan verwacht (vgl Eva ernaast). Het maakte deel uit van een park van ca 30 huisjes tegen een berg aan Loch Lubnaig.
Het lag tien minuten rijden van het gezellige stadje Callander met winkels en restaurants.

In de directe omgeving was veel te beleven. Zo hebben we een wandeling gemaakt bij Aberfoyle, langs de Highland Boundary Fault Trail, de grens tussen de Highlands en de Lowlands, en aan de oostkant van Loch Lomond, bij de ruines van Sallochy.
Natuurlijk hebben we kastelen bezocht: het kleine maar echte Doune Castle, het Monty Python kasteel met de boeiende audioguide, ingesproken door Terry Jones en iets verderop de veel grotere burcht Stirling Castle vol pracht en praal, met gidsen in kostuum en veel activiteiten (zoals verkleden, foto links) en tentoonstellingen.

Rondrit in het westen


Voor het Schotse Highland gevoel hebben we een rondrit gemaakt in noordwestelijke richting. Skye en Eilean Donan waren iets te ver vanuit ons huisje maar de rondrit die we gemaakt hebben was een goed alternatief, met de romantische ruïne van Kilchurn Castle, Stalker Castle en het verlaten landschap aan de overkant van Loch Linnhe en rond Glencoe.
Aan de overkant van Loch Linnhe, wilden we vanuit een kijkhut aan Loch Sunart bij Garbh Eilean otters spotten, die zagen we niet (ze waren er wel maar lieten zich niet zien) maar het was sowieso erg leuk, ook de tocht over het woeste schiereiland en met de veerboot. En er waren in ieder geval heel veel zeehonden.

Het eiland dat we uit de kijkhut zagen heette Garbh Eilean wat wild (=garbh) eiland (=eilean) betekent. Nog wat Schotse woorden die nuttig kunnen zijn om Schotse plaatsnamen beter te begrijpen (van de engelstalige wikitravel over Schotland):

  • Aber = riviermonding (Aberdeen)
  • Ben = berg (Ben Nevis)
  • Burn = stroom (Bannockburn)
  • Dun (Dum) - fort (Dundee, Dumbarton)
  • Firth = (wijde) riviermond (Firth of Forth)
  • Glen = vallei (Glencoe)
  • Strath = dal (Strathspey)
  • Kyle = nauwe zeestraat(Kyle of Lochalsh)
  • Loch = meer (Loch Ness), of fjord (Loch Linnhe) - dus niet alle lochs zijn meren

En hier nog een link naar een complete engels/scottish gaelic woordenlijst online, voor wie er niet genoeg van kan krijgen (met uitspraak!).

Edinburgh

De leuke stad Edinburgh is niet verder dan een uurtje rijden vanaf Strathyre. We zijn er twee keer geweest, een zonnige en een regenachtige dag.
Toen we er waren stond het Edinburgh Festival op het punt los te breken. Daardoor was het erg gezellig op straat met veel straattheater en andere acts in het kader van de 'Fringe'. Het leukste is om gewoon door de stad te lopen.
Op de regenachtige dag hebben Edinburgh Castle en het Nationaal Museum van Schotland gezien. Vooral het laatste was zeker de moeite waard.
Callander, waar we boodschappen doen en eten halen
Glencoe, landschap
in de wildlife hide (kijkhut) bij Loch Sunart
Garb Eilean, Ruig Eiland
castle stalker, ook wel castle Aaargh (Monty Python)
Schots engeltje, Edinburgh, St Giles kathedraal
Edinburgh
Edinburgh Castle vanaf Princes Street, Edinburgh
schaakstukken van walrustand uit de 12e eeuw, National Museum van Scotland, Edinburgh
Edinburgh Castle, on a rainy day
Edinburgh, Royal Mile met St Giles kathedraal op de achtergrond