In de zomer van 2014 boekten we de hotelrondreis door Engeland, Wales, Ierland en Schotland. Steeds 1 of 2 nachten in een hotel. We bezochten:

Engeland:

- East Anglia: de Stour Valley en de woldorpjes zoals Lavenham

- Cambridge

- Blenheim Palace

- de Cotswolds &Sudeley Castle

- Oxford

- via Stratford-upon-Avon (Shakespeare) naar...

- Wales: Snowdonia National Park en Caernarfon Castle vanuit Betws-y-Coed

Ierland:

- Dublin

- Burrell Collection

- de Burren & Galway vanuit Kinvarra

- Via Connemara (turfveldjes en National Park) naar Ballina

- van Ballina naar Ardara via Carrowmore Megalithic Cemetery en Donegal

- vanuit Ardara: Glencolumbcille en omgeving

- Noord-Ierland via Londonderry en de Giant Causeway naar Belfast

Schotland:

- Culzean Castle

- New Lanark Mill

- Glasgow

- Edinburgh

the Borderlands:

- Rosslyn Chapel

- Peebles

- Melrose Abbey

(en weer in Engeland:)

- Kielder Water

- Hexham Abbey

- Durham

 

naar:

Annelies van Zwol
overzicht reisverslagen met foto´s

Engeland

Wales

Ierland

Reisverslag met veel foto's van een hotelrondreis van 20 dagen door Engeland, Wales, Ierland en Schotland. Op deze pagina deel 3: eerst Schotland: Culzean Castle, New Lanark, Glasgow, Edinburgh dan via de Borderlands, Rosslyn Chapel, Peebles, Melrose Abbey naar Hexham. Kielder Water en Durham. We gingen terug met de boot vanuit Newcastle.

Klik hier voor deel 1: van de Stour Vallei (bij Harwich) via oa Lavenham, Cambridge, Oxford en de Cotswolds tot en met het Snowdonia National Park in Wales.Klik hier voor deel 2: Ierland - Dublin, Burrell Collection, Kinvarra, The Burren en Galway, Connemara, Donegal, Ardara, Londonderry, The Giant Causeway en Belfast.

Schotland

Onder het kaartje van de rondreis door Engeland, Wales, Ierland en Schorland, hier de foto's van het laatste stukje door Schotland en Noord Engeland.


Groot Brittannie Ierland weergeven op een grotere kaart

 

We varen een ochtend met de boot van Belfast naar Cairnryan aan de zuidoost kust van Schotland. Langzaam door de files en in de regen gaan we naar Culzean Castle dat toch op de route naar New Lanark ligt. Het blijft regenen (alleen voor de foto werd het even droog) maar het is een sfeervol kasteel. De palmboom geeft hoop op beter weer.

Culzean Castle, de keuken
Culzean Castle
Culzean Castle
Culzean Castle

Dan komen we aan in het New Lanark Mill hotel,een verrassing even ten zuiden van Glasgow. Het is een deel van de New Lanark World Heritage Site, een industrieel complex uit de 18e eeuw. Door Robert Owen werd er in de 19e eeuw een modelgemeenschap van gemaakt met arbeiderswoningen, een school etc.
Eind vorige eeuw is het complex gerestaureerd. Behalve een prachtig hotel bevat het een museum met o.a. enkele ingerichte arbeidershuisjes, de katoenspinnerij, de grote machine die het aandreef (foto onder).
Wij hebben geluk dat we hier slapen, het hotel zit niet oorspronkelijk in de route. Maar vanwege de Commonwealth spelen (2014) in Glasgow zit het hotel in Drymen al vol, de tweede optie was Callander, ook heel leuk maar daar zijn we tijdens ons verblijf in Schotland een paar jaar geleden al geweest. (Klik voor een uitgebreid verslag van dit deel van Schotland met foto's, wandelingen en een mooie rondrit: Callander, de Trossachs, Doune Castle, Loch Lomond, Stirling, Edinburgh van een paar jaar eerder.)

New Lanark Mill hotel
wandeling bij New Lanark Mill hotel
New Lanark Mill hotel
waterval bij New Lanark Mill hotel
New Lanark Mill Hotel....

De volgende dag, Glasgow, een leuke stad, oude en moderne gebouwen door elkaar. Wel erg druk vanwege de Commonwealth Games die er op dat moment worden gehouden. (foto's onder, van de winkelstraat)
Maar we gaan eerst naar het 'Tenement House' (foto links), een huis dat er van binnen nog net zo uit ziet als toen de stenotypiste Agnes Toward en haar moeder er in de jaren '20 van de vorige eeuw woonden.

Dan naar het centrum, shoppen: geel vergiet, boeken (voor Eva's vriendin die op het huis past kopen we bij de Waterstones in Glasgow "The collected short stories of Roald Dahl"Roald Dahl, short stories - meer over boeken & favoriete boekenwinkels zie onder: Edinburgh)+ ook hier even door de Lush, geen Mackintosh spul gekocht, wel even wat eten op een bankje op George Square.

uitzicht uit onze kamer, New Lanark Mill hotel

Tenslotte stappen we in de auto om naar The Burrell Collection, een museum aan de zuidkant van Glasgow te gaan (foto's onder).

Een erg leuk museum met decoratieve kunst en schilderijen uit verschillende landen en tijden: middeleeuwse poorten, oude interieurs, wandtapijten, een jonge dromerige Rembrandt, impressionistische schilderijen, oosterse voorwerpen, heiligenbeeldjes.
Er tussendoor emmers die regenwater opvangen vanwege lekkage.

New Lanark Mill, de machine
Glasgow
Glasgow
Glasgow, the Tenement house
New Lanark Mill, de spinmachine

Het volgende hotel (foto boven) is in Edinburgh, daar zijn we in 2011 al uitgebreider geweest, zie voor het reisverslag en de foto's het fotoverslag Edinburgh. Deze keer gaan we naar de Scottish National Gallery, een schilderijenmuseum, niet heel groot maar uit verschillende perioden erg mooie schilderijen (bekend van de schaatsende dominee, geen foto van).
In dit museum een zelfportret van de oude Rembrandt (foto onder).
Daarna naar mijn favoriete winkel, de Waterstones (met Starbucks) in Princes Street.

Glasgow
Burrell Collection
Burrell Collection
Burrell Collection
Burrell Collection
Edinburgh
Edinburgh
Scottish National Gallery, Edinburgh
Scottish National Gallery, Edinburgh
Rembrandt, Scottish National Gallery, Edinburgh
Rembrandt, Scottish National Gallery, Edinburgh
Gauguin, Scottish National Gallery, Edinburgh

Nog even over die Waterstones in Princes Street. In de vorige vakantie (2011) in Schotland en Engeland heb ik in de Waterstones in York (zie rechts) een boek gekocht, James Robertson, "And the land lay still", dat speelt in Schotland en gaat ook heel erg óver Schotland. In Edinburgh lag het toen ook al bij de aangeraden boeken, en terecht, het was inderdaad erg mooi (5*).

Een andere favoriete Waterstones (van mij) is de hele grote in Londen, vlak bij Piccadilly Circus (bonnetje rechts: met oa 'The Son' Philipp Meyer en 'Burial Rites' Hannah Kent, ook mooi). Die van Eva zit in Glasgow (Sauchiehall Street), daar ontdekte ze mooie boeken als deze:

Klik op mijn favoriete Engelse boeken voor een hele lijst mooie Engelse boeken.

Waterstones, Edinburgh
land lay still
Waterstones, York
Waterstones, Londen
sherlock boek, Glasgow

Dan gaan we weer zuidwaarts, eerst nog een dag in de Borderlands: niet ver van Edinburgh is Rosslyn Chapel, een erg mooi gerestaureerde kerkje uit de 15e eeuw. Elk oppervlak is versierd met beeldhouwwerk, er is nergens een glad stukje muur. Je mag binnen geen foto's maken, om anderen niet te storen.
Rond de kapel hangen verhalen over de vrijmetselarij en de heilige graal en het komt ook voor in de Da Vinci Code van Dan Brown. Voor de film van het boek zijn hier opnames gemaakt. Het is nog niet zo héél lang geleden opnieuw gerestaureerd (2011) en staat ook niet in alle boekjes, maar echt wel de moeite waard als je toch in de buurt bent.
In het bijbehorende Visitor Centre is een kleine winkel met leuke spullen zoals zeep van The Scottish Soapworks. Na veel getwijfel heb ik uiteindelijk rabarber/gember en whiskey/havermout gekocht, maar het was bepaald geen gemakkelijke keuze.

Lanark
glasgow, tweed portemonnee
zeep, rosslynchapel
tenement
zeep, rosslynchapel
zeep, rosslynchapel
rosslynchapel
rosslyn chapel
Peebles
rosslynchapel
zeep, rosslynchapel

Een eindje verderop ligt Peebles (foto's rechts en onder), we wandelen er naar de rivier in de richting van een klein kasteel - en weer terug, want een brug om aan de ander kant te komen vinden we niet.

Peebles
wandeling bij Peebles

De volgende stop is Melrose Abbey, een prachtige ruïne gesticht in de 12e eeuw door monniken uit het klooster van Rievaulx (dat ook erg mooi is en waar ik een paar jaar eerder mijn enkel heb gebroken).
Het hart van de Schotse koning Robert the Bruce, gestorven in 1329 ligt in deze abdij begraven.

Melrose Abbey
Melrose Abbey
Melrose Abbey
Melrose Abbey
De Border
Kielder Water
Kielder Water
Durham
Durham

De 'Border', we zijn weer in Engeland.

Kielder water, vlak bij ons volgende hotel in Wark. Waarschijnlijk vooral leuk voor watersport, voor ons niet zo.
Ook in de buurt en op zich interessanter is Hadrians Wall, de Romeinse muur van Hadrianus, maar daar zijn we een paar jaar eerder al uitgebreid geweest.

De één na laatste dag bezoeken we Durham omdat we er toch enigszins in de buurt (nou ja) zijn.

Een gezellige kleine stad met een markt in het centrum en een grote kathedraal. Eva koopt er een houten muis, naar het model van de 'Mouseman', die we een vorige vakantie in de buurt van York al tegengekomen waren. Hij maakte houtsnijwerk voor verschillende kerken in Noord-Engeland en verstopte altijd ergens zo'n muis als handelsmerk. (zie reisverslag Yorkshire) en we kopen er boeken, Eva ontdekt Lockwood!
Tenslotte gaan we heel lekker Indiaas eten in Hexham.

Lockwood, Jonathan Stroud
Durham. muis naar model van de ''Mouseman'
Newcastle, stationsrestauratie
Hexham
Hexham
Hexham

De laatste dag, aan het eind van de middag vertrekt onze boot vanuit Newcastle. 's Ochtends gaan we eerst nog even in Hexham, ("a handsome if somewhat scuffed market town" volgens Lonely Planet) Marks en Spencer eten inslaan voor op de boot, en even kijken in de oude kerk, Hexham Abbey, met veel geschiedenis. De abdij ontsnapte aan de vernielingen tijdens de Dissolutie in 1537 omdat het toen als gemeentekerk werd gebruikt.

Er is onder andere een crypte uit de 7e eeuw, Romeinse gedenkstenen en een Middeleeuwse grafsteen voor een kind die genoemd wordt in het boek ("Geschiedenis van het privéleven") dat ik net voor de Open Universiteit (Cultuurwetenschappen) aan het bestuderen ben.

In Newcastle regent het erg hard. We eten wat in de mooie stationsrestauratie (want daar kunnen we in de buurt parkeren) en gaan dan de boot op. De volgende ochtend komen we in Nederland aan.

 

Ga terug naar het overzicht van de reis Engeland - Ierland - Schotland of meer Schotland op reisverslag schotland 2011 of bekijk andere reisverslagen met tips en veel foto's op foto.anneliesvanzwol.nl