In de zomer van 2014 boekten we de hotelrondreis 'Bronwyn' (van Buro Scanbrit). Steeds 1 of 2 nachten in een hotel, dan weer verder. We bezochten:

Engeland:

- East Anglia: de Stour Valley en de woldorpjes zoals Lavenham

- Cambridge

- Blenheim Palace

- de Cotswolds &Sudeley Castle

- Oxford

- via Stratford-upon-Avon (Shakespeare) naar...

- Wales: Snowdonia National Park en Caernarfon Castle vanuit Betws-y-Coed

Ierland:

- Dublin

- Clonmacnoise

- de Burren & Galway vanuit Kinvarra

- Via Connemara (turfvelden en National Park) naar Ballina

- van Ballina naar Ardara via Carrowmore Megalithic Cemetery en Donegal

- vanuit Ardara: Glencolumbcille en omgeving

- Noord-Ierland via Londonderry en de Giant Causeway naar Belfast

Schotland:

- Culzean Castle

- New Lanark Mill

- Glasgow

- Edinburgh

the Borderlands:

- Rosslyn Chapel

- Peebles

- Melrose Abbey

(en weer in Engeland:)

- Kielder Water

- Hexham Abbey

- Durham

 

naar:

Annelies van Zwol
overzicht reisverslagen met foto´s

Engeland

Wales

Ierland

Schotland

Foto's van een hotelrondreis, Bronwyn (geboekt bij BuroScanbrit), van 20 dagen door Engeland, Wales, Ierland en Schotland. Het begint 's ochtends in Harwich en gaat via Cambridge, Oxford en de Cotswolds, Stratford-upon-Avon naar het Snowdonia National Park in Wales. Dan met de boot naar Ierland: Dublin en via Clonmacnoise naar Kinvarra, vlakbij Galway en de Burren. Dan via Connemara naar Ballina en verder naar Ardara in het woeste Donegal. En dan Noord-Ierland: Derry en de Giant Causeway naar Belfast. Daar staken we over naar Schotland, via Culzean Castle naar het mooie New Lanark Mill Hotel, niet ver van Glasgow. Vervolgens een paar nachten Edinburgh en dan via de Borders (Rosslyn Chapel, Melrose Abbey en een wandeling bij Peebles) naar Wark bij Hexham.

Op deze pagina deel 1 van de Stour Vallei tot en met het Snowdonia National Park in Wales. Klik hier voor deel 2: Ierland - Dublin, Clonmacnoise, Kinvarra, The Burren en Galway, Connemara, Donegal, Ardara, Londonderry, The Giant Causeway en Belfast. Of deel 3: Schotland Culzean Castle, New Lanark, Glasgow, Edinburgh, Rosslyn Chapel, Peebles, Melrose Abbey, Durham

Engeland

Onder het kaartje van de rondreis door Engeland, Wales, Ierland en Schorland, hier dus het reisverslag en de foto's van het eerste stuk van de rondreis, van Harwich in Engeland tot en met Wales.


Groot Brittannie Ierland weergeven op een grotere kaart

 

Vanuit Harwich waar we (om 6:30 's ochtends !) met de boot aankwamen was het een mooie en korte rit naar de vallei van de Stour (volg de borden naar Flatford mill bij East Bergholt - bij de parkeerplaats staan ook bordjes met korte wandelroutes) waar Constable vroeger veel schilderde.

Foto onder het huisje van Willy Lott dat er nog net zo bijstaat als op het schilderij de Hay Wain uit 1832 (links).... Het is een leuke plek voor een korte wandeling. Alsof je door een schilderij van Constable loopt. We zijn gelijk helemaal in Engeland. In de verte de kerk van Dedham (foto onder).

willy lot's cottage
huisje van Willy Lott

Vervolgens rijden we door naar Lavenham, een stadje dat in de 15e eeuw rijk was geworden van de wolhandel. In het centrum, op een pleintje cq parkeerplaats tussen middeleeuwse gebouwen, drinken we koffie. Daarna bezoeken we de Guild Hall van de stad en een oud woonhuis, de "Little Hall", gebouwd vòòr 1400 (gemoderniseerd iin 1550).

lampje in de Little Hall, Lavenham
De Aanbidding door de Koningen van Rubens, Kings College, Cambridge
cambridge punters
Cambridge, Eva

Sudbury, even verderop is ook zo'n wolstadje. De grote sfeervolle kerk stamt nog uit de rijke tijd.

Dan rijden we door naar Cambridge, we checken in in ons hotel en gaan meteen de stad in, naar King's College. Eva is er kort geleden nog met school geweest dus die weet de weg.
(Drie jaar eerder waren we er ook al maar toen bleef ik zelf achter in de auto met een gebroken enkel, klik hier voor de foto's van Cambridge toen)

Daarna lopen we nog wat rond, eigenlijk proberen we uitzicht op de beroemde brug der Zuchten te krijgen vanaf een andere brug maar dat is niet gelukt, omdat na 5 uur veel dicht is gaan alle hekken dicht en kunnen we nergens meer doorsteken.

De volgende ochtend bezoeken we eerst het Fitzwilliammuseum in Cambridge. Niet zo groot maar wel een leuk gevarieerd museum met voorwerpen en schilderijen uit alle perioden, van de oudheid tot in elk geval de 20e eeuw.

Daarna gaan we naar Queen's College (foto's onder en rechts) één van de oudste colleges.
Hier verbleef Erasmus van 1510 tot 1515, hij sloot in die tijd vriendschap met onder andere Thomas More schreef veel maar klaagde ook veel over het gebrek aan wijn en het slechte weer (tenminste volgens de Engelse wikipedia over Erasmus)
In de toren op de foto onder was zijn kamertje.

's Middags naar Blenheim Palace, waar Churchills wiegje heeft gestaan (foto rechtsonder). De nacht brengen we door in Banbury, centraal gelegen voor......

Cambridge, Fitzwilliam museum
Cambridge, Fitzwilliam
Fitzwilliam
Manet, Fitzwilliam
Erasmus
Cambridge Erasmus kamer in Queens College
Belnheim Palace, kaartje
Belnheim Palace, wiegje
Blenheim Palace, de kapel
Blenheim Palace, de bibliotheek

.....een bezoek aan mooie dorpjes van de Cotswolds zoals Chipping Campden (foto rechts) en Bibury (foto onder, dit rijtje huizen, Arlington Row, zie je in iedere reisgids).
We gaan ook langs op Sudeley Castle waar Catharina Parr, de laatste vrouw van Hendrik VIII, woonde. Ze was de stiefmoeder van de latere Engelse koningin Elisabeth die hier dus een deel van haar jeugdjaren doorbracht. Niet heel spectaculair maar een leuk kasteel voor een kort bezoek, veel geschiedenis. Catharine Parr is ook bekend van de boeken van C.J. Sansom (Shardlake is haar vertrouweling).

En 's middags naar Oxford waar we eerst het grootste College, Christ Church, bezoeken. Het trappenhuis en de (nagebouwde) eetzaal zijn gebruikt in de Harry Potter film.
Op de ramen (uit 1985) in de eetzaal (zelf uit de 16e eeuw), the Hall, de Maartse Haas en andere taferelen van Alice in Wonderland: Lewis Carroll (alias Charles Dodgson) de schrijver, was hier student en hoogleraar en werd tot Alice geïnspireerd door de dochter van een collega.

De gebrandschilderde ramen in de kathedraal van het College zijn ouder. Ze zijn eind 19e eeuw door Edward Burne-Jones, de Pre-Raphaellitisch kunstenaar, gemaakt. Er staat onder andere een - toen heel moderne - WC met waterspoeling afgebeeld (foto links).

Daarna gaan we thee drinken vlak bij de Radcliff Camera (ronde gebouw op de foto onder, leeszaal van de bibliotheek). Wel jammer dat we overal zo weinig tijd hebben. Er is nog veel meer te zien in Oxford, we moeten maar eens terug.

Cotswolds, Chipping Campden
Sudeley Castle, Cotswolds
Arlington Row, Bibury, Cotswolds
Oxford, Christ Church
Oxford, Christ Church Cathedral
Christ Church, Oxford, hal van de eetzaal
Oxford, Christ Church Cathedral, raam met WC !
Oxford, Christ Church Cathedral,  Roos
Oxford, Christ Church Cathedral
eetzaal, Christ Church, Oxford
Christ Church eetzaal, raam met Maartse Haas
Oxford, Radcliff Camera
Oxford, Radcliff Camera

Dag 4, donderdag, gaan we naar Wales. Maar 's ochtends gaan we eerst naar Stratford-upon-Avon, de stad van Shakespeare. Er zijn verschillende gebouwen die je kunt bezoeken zoals uiteraard het huis waar hij zelf woonde en dat van zijn dochter en schoonzoon.
Parkeren doe je vlak voor je de stad in rijdt, voor de brug over de Avon links. Dan loop je via het bassin waar de narrowboats liggen de stad in.

Heel lang geleden, toen Roos anderhalf was, zijn wij hier ook geweest met een narrowboat. We lagen toen met onze boot aan de kant van het centrum. Een fantastische ervaring, die hele narrowboattocht trouwens, maar niet met een peuter van één want je hebt toch met z'n tweeën wel je handen vol aan het varen en bedienen van de sluizen. Met wat oudere kinderen zou het wel goed kunnen.

... verder naar Wales

Stratford-upon-Avon
Shakespeares slaapkamer, Stratford-upon-Avon
Stratford-upon-Avon
Stratford-upon-Avon
Blenheim Palace