In de zomer van 2014 boekten we de hotelrondreis door Engeland, Wales, Ierland en Schotland. Steeds 1 of 2 nachten in een hotel. We bezochten:

Engeland:

- East Anglia: de Stour Valley en de woldorpjes zoals Lavenham

- Cambridge

- Blenheim Palace

- de Cotswolds &Sudeley Castle

- Oxford

- via Stratford-upon-Avon (Shakespeare) naar...

- Wales: Snowdonia National Park en Caernarfon Castle vanuit Betws-y-Coed

Ierland:

- Dublin

- Clonmacnoise

- de Burren & Galway vanuit Kinvarra

- Via Connemara (turfveldjes en National Park) naar Ballina

- van Ballina naar Ardara via Carrowmore Megalithic Cemetery en Donegal

- vanuit Ardara: Glencolumbcille en omgeving

- Noord-Ierland via Londonderry en de Giant Causeway naar Belfast

Schotland:

- Culzean Castle

- New Lanark Mill

- Glasgow

- Edinburgh

the Borderlands:

- Rosslyn Chapel

- Peebles

- Melrose Abbey

(en weer in Engeland:)

- Kielder Water

- Hexham Abbey

- Durham

 

naar:

Annelies van Zwol
overzicht reisverslagen met foto´s

Engeland

Wales

Ierland

Schotland

Foto's van een rondreis van 20 dagen door Engeland, Wales, Ierland en Schotland. Op deze pagina deel 2: Ierland - Dublin, Clonmacnoise, Kinvarra, The Burren en Galway, Connemara, Donegal, Ardara en in Noord-Ierland: Londonderry, The Giant Causeway en Belfast.
Klik hier voor deel 1: van de Stour Vallei (bij Harwich) via oa Lavenham, Cambridge, Oxford en de Cotswolds tot en met het Snowdonia National Park in Wales. Of deel 3: Schotland (Culzean Castle, New Lanark, Glasgow, Edinburgh, Rosslyn Chapel, Peebles, Melrose Abbey, Durham)

Ierland

Onder het kaartje van de rondreis door Engeland, Wales, Ierland en Schorland, hier dus het reisverslag en de foto's van het Ierse deel.


Groot Brittannie Ierland weergeven op een grotere kaart

 

In Dublin reden we door de aanwijzingen van het reisbureau (die meestal wel goed zijn) nu meteen mis: de tunnel naar het noorden onder de rivier door ipv richting centrum, naar Sandymount waar ons hotel is.
We rijden dwars door het centrum, eten daar lekkere broodjes bij O'Briens Bagel Factory (Nassau Street) en gaan naar het National Museum of Archeology, wat we toch al van plan waren. Later reden we door naar het hotel om in te checken.

fibula, Museum of Archeology, Dublin
Museum of Archeology, Dublin
Museum of Archeology, Dublin
Museum of Archeology, Dublin
Museum of Archeology, Dublin

Het was in ieder geval een uitstekend idee om eerst naar het Museum of Archeology te gaan. Hier zijn namelijk alle schatten die opgegraven zijn bij de oude kloosters, zoals Clonmacnoise waar we maandag heen zullen gaan. Bovendien is er veel informatie over bijvoorbeeld soorten veen en opgravingen en er is een exemplaar van één van de oude boeken waar de Ierse monniken bekend om stonden.

The Sphere, Trinity College Dublin
 Trinity College Dublin
beetje drama,  Trinity College Dublin

De volgende dag, een zondag, gaan we Dublin bekijken. Eerst gaan we naar het Trinity College waar het beroemde "Book of Kells" te bezichtigen is, maar de rij is zo lang dat we besluiten later terug te gaan (dan blijkt de rij nog langer - nou ja in het Museum of Archeolgy hebben we ook een oud boek gezien).

We gaan wel winkelen, natuurlijk lopen we even door de Lush (Eva) dan naar O' Connell Street, waar in 1916 bij het General Post Office (foto onder) de Paasopstand plaatsvond, naar het warenhuis Clery's&Co er tegenover. Bij Clery's&Co kopen we onder andere koppen en een koekepan. Daarna eten we bij Fallon & Byrne en gaan dan via het park, St. Stephen’s Green, naar de National Gallery (schilderijen). Omdat het wordt verbouwd hangen de mooiste schilderijen in twee ruimtes bij elkaar een ruimte met Europese en een ruimte met Ierse schilderijen (foto's onder)

Dublin
Dublin, O'Connell Street GPO
Dublin, National Gallery
Dublin, National Gallery
Dublin, National Gallery, Uccello, 1435-1440
Dublin, National Gallery

De volgende ochtend, een maandag, gaan we naar de westkust. Op weg daarheen brengen we een bezoek aan Clonmacnoise, de ruïne van een erg oud klooster (6e eeuw), maar eerst halen we broodjes in Athlone (foto rechts).

Clonmacnoise is gesticht in de 6e eeuw door Ciarán, één van de 12 apostelen van Ierland, bevat naast een paar mooie "High Crosses" (de originelen staan nu binnen) ook een smalle hoge toren die de monniken vroeger heen vluchtten en waar ze ook hun kostbare boeken bewaarden.

Athlone
Clonmacnoise
Clonmacnoise
Clonmacnoise
Clonmacnoise
Clonmacnoise
Clonmacnoise
Round Tower, Clonmacnoise
High Cross, Clonmacnoise

We overnachten twee nachten in Kinvarra, niet ver ten zuiden van Galway, aan de noordrand van "The Burren". Dit is een groot stenig kaal rotslandschap.
De volgende dag brengen we 's ochtends door in the Burren, waar allerlei overblijfselen uit de prehistorie (Poulnabron dolmen en oude forten) en vroege Middeleeuwen, zoals Corcomroe Abbey, de ruïne van een 13e eeuws Cistercijns klooster of de kerk van Kilfenora te zien zijn.

Corcomroe Abbey
carrot cake op de hotelkamer
speld uit Clonmacnoise, nu in de National Museum of Archeology
Corcomroe Abbey, mosje
Corcomroe Abbey
Corcomroe Abbey, graf van koning King Conor na Siudane Ua Briain, die stierf in 1267
Corcomroe Abbey
Poulnabron dolmen, the Burren
The Burren, muurtje
The Burren, landschap
Kilmacduagh
in de kathedraal van Kilfenora
Kilmacduagh
Kilmacduagh, de Round Tower

Via kleine binnenweggetjes rijden we over de grote kale vlakte naar Kilfenora. Daar bekijken we de "kathedraal" en houden we een koffiestop in de Tearoom bij het Burren Centre. Als je een dag in The Burren zou willen doorbrengen is dit een goed startpunt want hier hebben ze allerlei kaarten en wandelroutes.
Wij willen nog naar Galway dus wij gaan verder. Onderweg naar Galway komen we eerst nog langs het klooster van Kilmacduagh, vroeger ook een groot religieus centrum, nu een ruïne. Ook hier weer een "round tower", 30 meter hoog, waarin vroeger de kostbare handschriften van de monniken werden bewaard en die als vluchtplaats diende bij aanvallen.

Kilmacduagh, Roos
Galway
de zalmtrap in Galway

De middag brengen we door in het kleurrijke gezellige Galway, daar gaan we onder andere naar de zalmtrap. De zalm zou via de trap (op de foto aan de rechterkant) omhoog moeten gaan maar links zie je hoe de zalmen tevergeefs proberen bij de sterke stroom omhoog te springen.....

Helemaal in het westen ligt het Connemara National Park. Bij het Visitor Centre bij Letterfrack is een kleine tentoonstelling over het veen en er zijn wandelingen uitgezet van verschillende lengte. Wij doen er een wandeling van zo'n 5 kilometer. Onderweg veel foto's van planten gemaakt.

Een dag later gaan we noordwaarts naar Ballina. We maken een grote omweg door Connemara. Bij Galway gaan we naar het westen en rijden over kleine weggetjes door het veenlandschap waar vaak nog met de hand turf gestoken wordt.
De turf ligt de drogen in kleine torentjes van turven die tegen elkaar aan zijn gezet.
veenlandschap, Connemara
stapel turf, Connemara
Connemara, weggetje door de turfvelden
Veen in Connemara
in het Connemara National Park
detail van de foto rechts, Connemara NP
braambloesem en bijen, Connemara NP
Connemara NP
Connemara NP veen en heide
Connemara NP
Connemara NP

De rest van de middag brengen we door in het streekmuseum 'National museum of Ireland - Country Life' in Turlough, bij Castlebar. Er is veel te zien over het plattelandsleven in deze streek in de 19e en begin 20e eeuw.

Dan gaan we naar ons hotel in Ballina waar we één nachtje slapen.
Connemara NP
Connemara NP

De volgende ochtend van Ballina naar Ardara via Carrowmore Megalithic Cemetery, één van grootste begraafplaatsen uit de Steentijd in Europa (volgens LP), met steencirkels, dolmens en een nagebouwde grafheuvel. Er is een klein museum bij waar je een plattegrondje kan krijgen met een route langs al die dingen. Het blijft lastig.

Carrowmore Megalithic Cemetery
Carrowmore Megalithic Cemetery
Carrowmore Megalithic Cemetery
Carrowmore Megalithic Cemetery
Carrowmore Megalithic Cemetery
Donegal, het kasteel

Dan langs het graf van de dichter Yeats op het kerkhof van Drumcliff, naar Donegal. Daar is een leuk plein met winkels erom. Nico koopt er een tweed jasje. Er is ook een mooi middeleeuws kasteel (foto links).

Als we eruit komen regent het ontzettend hard. Van winkel naar winkel gaan we naar de parkeerplaats, we rijden het laatste stukje naar het kustplaatsje Ardara waar we twee nachten zullen overnachten.

Ierland
Ierland
waterval bij Maghery
strand bij Maghery
strand bij Maghery
strand bij Maghery
strand bij Maghery
vis in poeltje op strand bij Maghery
strand bij Maghery
garnaal  bij Maghery
landschap bij Glencolumbcille

De volgende dag rijden we van Ardara naar het oosten. Langs een smalle weg langs het strand kom je eerst langs een mooie waterval, de Assarancagh waterval(foto linksboven)

Een eindje verderop is het strand van Maghery in de rotswn zitten grotten waar de bevolking in de tijf van Cromwell (17de eeuw) zich in verstopte (tevergeefs).

Het is eb en beestjes zoeken in poeltjes (foto's onder) blijft leuk.

Folk Village, GlencolumbcilleWe rijden verder over smalle weggetjes door een mooi landschap (foto rechts) richting Glencolumbcille. Daar bezoeken we een klein openlucht museum, Father McDyer's Folk Village. Door Father McDyer opgericht in 1967, om iets van het traditionele plattelandsleven te bewaren. Er zijn een paar gebouwen: een schooltje en een paar rietgedekte huizen uit verschillende periodes.
Boven de haard hangt een 'Bridgetkruis' een kruis gevlochten van stro om kwade geesten te verdrijven.

Folk Village, Glencolumbcille
Folk Village, Glencolumbcille
Folk Village, Glencolumbcille
Folk Village, Glencolumbcille
Folk Village, Glencolumbcille

Dan gaan we naar Noord-Ierland, via (London)Derry (foto's boven indrukwekkend) en de Giants Causeway (foto's onder - viel tegen, best lang lopen ook en druilerig) naar Belfast.

(London)derry, foto vanaf de muur
(London)derry, foto vanaf de muur
Londonderry, foto vanaf de muur
Londonderry, foto vanaf de muur
Giant Causeway
Giant Causeway
Giant Causeway ticket
Belfast
Belfast

In Belfast waar we door wegafsluitingen pas laat aankomen brengen we de laatste nacht op dit eiland door.

's Ochtends nemen we de boot naar Cairnryan in Schotland.....