Schotland Engeland 2011

The Trossachs, The North York Moors, Londen & leuke dingen onderweg

 

9. Yorkshire: Rondrit over de Yorkshire Moors

Yorkshire: Rondrit over de Yorkshire Moors (met wandeling)

North York Moors Insight Compact GuideVanuit ons huisje en op de heenweg hadden we nog helemaal geen heide gezien. Daarom maakten we één van de eerste dagen een rondrit over de North York Moors.
We hadden een klein boekje (Insight compact guide North York Moors hiernaast) en een wandelgidsje (North York Moors, crimson guide ordnance survey - zie verderop bij de wandeling) en een kaart van het gebied. Daarmee had ik van tevoren een mooie route uitgestippeld die ons de hele dag over de Moors zou voeren. Behalve op de heide stapten we uit bij:

- Lastingham: de crypte onder het kerkje
- de beroemde Red Lion Inn, midden op de verlaten moors
- het Moors Centre in Danby, hier maakten we een wat langere wandeling
- de stationnetjes van Goathland en Levisham (waar we eerder met een stoomtrein, de NYMR, langs reden maar toen stapten we niet uit.)
- de Mallyan Spout, een hoge waterval bij Goathland.

Hiernaast het kaartje van de route. We gingen met de klok mee, vanuit ons huisje bij Keldy Castle (onderaan, de rode markering). Klik op Yorkshire2011om onze rondrit over de North York Moors in een nieuw venster in googlemaps te zien.

 

de Moors
de Moors
kerk van Lastingham
waterval Mallyan Spout
station van Levisham

De crypte van Lastingham

Onze eerste stop is bij Lastingham. Onder het kerkje is een erg oude crypte die zelf ook als kerk werd gebruikt. Het is het enige overblijfsel van een in de 11e eeuw gebouwd klooster dat door de Vikingen werd verwoest.
In de crypte is het graf van St Ceddd, de missionaris die het gebied in 655 kwam kerstenen.
We waren de enigen in de crypte, wat het nogal mysterieus maakte. Buiten, tussen de graven rond de kerk, liepen wel een paar schapen rond.

De Red Lion Inn en de Moors

Vervolgens namen we één van de wegen die van Noord naar Zuid over de Moors lopen. Op het kaartje staat de exacte route. Die wegen zijn echt schitterend, je rijdt hoog over de Moors en ziet eindeloze vlakten van paarse heide, afgewisseld door groene dalen. Trouwens google streetview toont ook voor de weg die wij namen, die tussen Hutton-le-Hole en Westerdale, en geeft (uiteraard) precies het beeld dat je ziet. Verderop (komt nog) een bureaubladachtergrond van de Moors, deze heb ik zelf sinds de vakantie op mijn laptop staan.
We stopten halverwege bij de Red Lion Inn, een prachtige oude Inn, vroeger naar het schijnt door monniken geëxploiteerd en het enige gebouw in de wijde omtrek. Het is een leuke inn bestaande uit verschillende kleine en lage ruimtes.
Ook uit de Middeleeuwen zijn de stenen kruizen die her en der over de Moors verspreid staan. Er schijnen er zo'n 30 van te zijn en ze werden gebruikt als wegmarkering op de eindeloze vlakte. Onze weg voerde langs een van de beroemdste namelijk 'Young Ralph'. Dit kruis staat ook symbool voor de North York Moors.

Wandeling over de Moors

We parkeerden de auto bij het bezoekserscentrum van de North York Moors bij Danby en maken een wandeling van een paar uur naar het noorden. (wandeling 6 van het Ordnance Survey wandelboekje van de York Moors, ook aangegeven op de googlemap hierboven).
Het is een leuke gevarieerde wandeling met vooral in het begin veel hei en schapen. Later waren we in wat lager en vochtiger gebied waar we nog iets slangachtigs zagen wegkruipen.

De waterval de Mallyan Spout

Een eind verderop, bij Goathland, het is ondertussen al aan het eind van de middag, maken we nog een korte wandeling naar een indrukwekkende waterval: de Mallyan Spout. Ook dit is in het wandelboekje aangegeven (deel van wandeling 18) maar vanuit het Mallyan Spout Hotel, vanaf waar je niet dichterbij kunt met de auto, is het ook goed aangegeven.
De wandeling gaat wel op het laatst erg naar beneden. Het begint met een flauwe trap en eindigt met klauteren over de stenen. Maar het klimpartijtje is wel de moeite waard.

Klik hier: yorkshire moors bureaubladachtergrond voor de mooie foto hiernaast als bureaubladachtergrond van 1366x768. Zelf heb ik deze foto van de North York Moors (bij Danby) ook een tijd als bureaubladachtergrond van mijn laptop gehad. (Nu weer een andere, er zijn zoveel mooie foto's.)

De stationnetjes van Goathland en Levisham

Aan het eind van de middag wijken we nog twee keer van de hoofdweg af om een station te bezoeken waar we een paar dagen geleden al met de trein doorheen waren gereden: Goathland en Levisham.
Helaas zijn we bij Levisham net te laat om de laatste trein langs te zien komen.

kerkje van Lastingham
kerkje van Lastingham
crypte Lastingham
crypte Lastingham
op de North York Moors
op de North York Moors
de Lion Inn, op de North York Moors
in de Lion Inn: scones
Ralph Cross, op de North York Moors
op de North York Moors
wandeling op de North York Moors
wandeling op de North York Moors
North York Moors Crimson Guide wandelboekje
wandeling op de North York Moors
wandeling op de North York Moors
op de North York Moors
op de North York Moors
waterval de Mallyan Spout
waterval de Mallyan Spout
waterval de Mallyan Spout
waterval de Mallyan Spout
station Goathland
station Levisham