Toscaanse steden:
Florence

Florence hebben we vanuit beide appartementen een keer bezocht, beide keren waren we er binnen een uur.
We parkeerden net ten zuiden van de rivier, vlakbij de Santo Spirito. De eerste keer waren we erg vroeg en konden we gewoon in een straatje parkeren.
De tweede keer parkeerden we in een kleine parkeergarage. Eigenlijk lieten we de auto parkeren, je geeft je seutel af en de beheerder propt zoveel mogelijk auto's in de parkeerkelder. Toen we terugkwamen om de auto te halen leek het wel op zo'n schuifpuzzel.

Bij onze eerste bezoek deden we Florence zelf: het Piazza della Signoria, de Duomo, de markt van Lorenzo, de Uffizi galerieën.
De tweede keer bezochten we alleen het Palazzo Pitti, het 15e eeuwse paleis van de Medici's met de tuinen van Boboli en de Galleria Palatina.

De Duomo in Florence. Het roze en groen is roze en groen marmer.
Foto rechts: er stond een hele lange rij maar het ging toch wel snel.
De foto links is uit 1992. Het was toen begin mei, dus niet zo'n felle zon als nu (half juli).

De Piazza della Signoria in Florence.
In het midden van de foto links (en van het plein) de Neptunusfontein. Van hier vertrekken paardenkoetsjes door de stad, maar dat hebben we niet gedaan. Wij gingen kaartjes halen voor het Uffizi (rechstaf op de foto hierboven) waar we een paar uur later in konden.
De foto daarboven (uitzicht op het Piazza della Signoria) en die uiterst links (schaduw van de David van Michelangelo) heb ik gemaakt op mijn vorige Florence reis (1992). De David staat op de foto hier direct boven staat links van de deur.
Het beeld rechts (1583, Giambologna) stelt de Sabijnse maagdenroof voor. Het staat in de 'loggia' rechts op de bovenste foto (niet op de foto te zien).

Foto links: één van de panelen in de deuren van het baptiserium tegenover de Duomo. Er zijn 10 van deze panelen met bijbelse voorstellingen, gemaakt in 1424/1452 door Lorenzo Ghiberti. Hij mocht de panelen maken omdat hij het beste proef-paneel had ingestuurd bij een wedstrijd uitgeschreven door de gemeente.

De duomo van binnen, de (zeker voor 1436) gigantische koepel is ontworpen door Brunelleschi. De beschildering, 'Het laatste oordeel' is van Vaseli. Links wat details.

Klik op de foto links om de Duomo van heel dichtbij te zien.
's Ochtends kijken we op de markt van San Lorenzo. De markthal binnen is ook erg mooi.
De Ponte Vecchio over de rivier de Arno. De foto's boven en rechts zijn van 1992. De foto rechtsboven (genomen vanaf de Ponte Vecchio) is van 2010.

Het Palazzo Pitti

 

Het Palazzo Pitti was in de 16e eeuw de residentie van de Medici's. Er achter liggen de tuinen van Boboli, met veel fonteinen en andere beelden, een kunstmatige grot , een porseleinmuseum en een mooi uitzicht over de stad.
Voor een bezoek kun je gerust het grootste deel van de dag uittrekken. Wij begonnen de dag in de tuinen omdat het weer een erg hete dag was en het later misschien te heet zou worden voor de tuin.
In het Palazzo vind je zaal na zaal vol met kunst, dit is de Galleria Palatina. De muren hangen vol schilderijen en ook de plafonds en het interieur zijn overdadig versierd. De foto boven is er wel een goed voorbeeld van.
Foto's maken (ook zonder flits, wat ik sowieso altijd al doe) mag eigenlijk niet maar dat merkte ik pas later.
Gelukkig maar want de foto's van de beeldhouwer (links) en van het fantastische schilderij waarop de godin Venus haar zoontje Amor ontluist (!) had ik toen al gemaakt.
Het schilderijtje rechts, de Madonna met de stoel van Rafael was daar ook te zien en één van de redenen om het Palazzo Pitti te bezoeken.
Bacchusfontein (1560) de hofnar van de Medici is afgebeeld als Bacchus, de Romeinse god van de wijn.
De 'grot' gaat ongeveer eens per 2 uur even open. Binnenin herderlijke taferelen in de druipsteen (foto rechts) en veel landelijke schilderingen (fotos onder) en een paar mooie beelden zoals die van Paris en Helena (boven) en de gietvormen van de vier slaven van Michelangelo (foto rechts)
Schilderij van de Heilige Familie van Ridolfo del Ghirlandaio. Jozef had ik eerst niet gezien maar hij is waarschijnlijk de schim die de trap op loopt.
Ridolfo is de zoon van Domenico Ghirlandaio, een belangrijk schilder in de Vroege Renaissance. Beide zijn sterk in expressieve realistische portretten.