Oostenrijk
de Hochkönig, Salzburg en meer hoogtepunten

De laatste week van de zomervakantie van 2010 brachten we door hoog op een berg in Oostenrijk, bij Salzburg. De berg was de Hochkönig, het dorp Mühlbach am Hochkönig, maar het appartement lag boven het dorp, niet ver voor het Arthurhaus, het hoogste punt waar de weg naar toe gaat. De kinderen vonden dit de leukste week van de vakantie. ("Toch gek dat een week regen in Oostenrijk veel leuker is dan twee weken zon in Italië")

Op deze pagina over ons appartement. Sonneck, en de directe omgeving: de Hochkönig. Ondanks het weer (regenachtig dus en koud) hebben we er een leuke tijd gehad. We hebben vooral gewandeld en ge-geocachet.
Alle foto's en informatie over Salzburg, het slot Hellbrun en de Zoo staat op de pagina reisverslag en foto's Salzburg.

Ons appartement, Sonneck in Mühlbach am Hochkönig lag op 1350 m hoogte. Een paar kilometer boven Mühlbach en ruim een kilometer onder het Arthurhaus.
Op de foto links het huis (chalet) vanaf een berghelling ertegenover. Ons appartement was de linkerhelft van de bovenste verdieping.
Rechts Eva op het balkon (we hadden er twee). Het was liefdevol ingericht met veel engeltjes en bloemen en waxinelichtjes en andere kitsch. De kinderen vonden het echt prachtig.
Het allermooiste was het uitzicht. Hieronder eerst een mooie serie foto's van de zonsondergang achter de Hochkönig. Alle foto's zijn vanaf ons balkon genomen!

Zonsondergang achter de Höchkönig.
Foto's vanaf ons balkon.

Wandelen en geocachen bij de Hochkönig

We hebben twee keer een flinke wandeling gemaakt, de eerste keer vanuit het Arturhaus, een berghut, de tweede keer vanuit het appartement.
De eerste keer hadden we een geocache apparaat mee, geleend van het VVV-kantoor in Mühlbach. Ze gaven er ook wat beschrijvingen bij van routes......
Het geocachen viel nog niet mee.
We waren op zoek naar een cache bij de MitterfeldAlm, een paar kilometer ten oosten van het Athurhaus.
Door het misverstand raakten we van het goede pad af, we klauterden in de regen steil omhoog de berghelling op. De eerste cache hebben we uiteindelijk niet eens gevonden.
We hadden ons ook nauwelijks voorbereid en wisten bijvoorbeeld niet dat er op internet ook een foto was van de precieze plek waar de schat lag en dat de coördinaten best een paar meter kunnen afwijken.
Wat we wel zagen waren 'murmeltiere', een soort grote cavia's. Eva had 's ochtends bij het VVV-kantoor al van dichtbij kennis gemaakt met een murmeltier (zie foto).
We zagen ze trouwens niet vanaf de Murmeltierweg, aan de zuidkant van hun leefgebied (op de heenweg) maar op de terugweg van de Mitterfeldalm (route 430) toen we boven hun gebied langs gingen.
Vanuit het Arthurhaus zijn we later nog een eindje doorgelopen op zoek naar een andere schat en die vonden we gelukkig heel snel.
Daarna warme chocolademelk en Apfelstrüdel in het Athurhaus. Liep het allemaal dus toch nog goed af.
Het laatste stukje volgden we daarbij nog een stukje van de koperroute, de route waarlangs vroeger de koperts vanuit de mijn naar Mühlbach werd vervoerd(de "Mitterberger Ertsweg", foto's onder). Op zich is dat erg leuk en er zijn veel informatieborden over langs de route maar wij hebben er dus maar weinig van mee gekregen, omdat we de route maar een kort stukje hebben gedaan.
De andere wandeling ging westwaarts langs de bergen(route 436,401A, de Königsweg naar Dienten). We vertrokken gewoon vanaf het appartement naar de berghelling ertegenover bij de Windrauchegg (foto boven).
Nog over een bijna droge rivierbedding en een bergrug, even bijkomen in een berghut (één van de "Vier Hütte") en dan via het oost/zuidoosten(route 87) terug naar het appartement.

De tweede wandeling,
over de Königsweg naar het westen

Nog één zonsondergang over de bergen.
Dan verder naar Salzburg.....