Salzburg, het slot Hellbrun en de Zoo

Op deze pagina over Salzburg, het slot Hellbrun en de Zoo. Foto's en informatie over ons appartement in Múhlbach am Hochkönig, wandelen en geocachen op de Hochkönig (mit Murmeltiere!), klik hier

 

Meer foto's en informatie van onze week in Oostenrijk: ons appartement in Múhlbach am Hochkönig, wandelen en geocachen op de Hochkönig (mit Murmeltiere!)

 

voorstelling in het marionettentheater van Salzburg:
voorvoorstelling in de foyer - Franse muis op accordeon:

Andere videos van het Marionetten theater in Salzburg en de voorstelling die wij daar zagen Die Zauberflöte (de toverfluit) van Mozart.

Papageno(intro):

Die Zauberflöte - Pagagena und Papageno :

stukje met draak en hofdames:

Clips met alle personages uit de toverfluit o.a. de mooiste: de koningin van de nacht!Aria van de koningin van de nacht, In het Duits heet de aria:"Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen" (met Disney beelden die er niet bijhoren - het gaat om de muziek)

In de dom van Salzburg (ook een Youtubevideo):

Toen werd opeens, onopvallend in een hoekje, een alpaca geboren!!!!(foto's links).
We hebben meer dan uur staan wachten tot het zou gaan staan maar dat leek niet te gaan lukken, het beestje zag er heel zwabberig uit en de moeder ging er op een gegeven moment zelfs op staan! Soms kwamen medewerkers van de dierentuin langs, die leken zich geen zorgen te maken.
Hieronder twee filmpjes op You Tube die ik op mijn fotocamera heb gemaakt:

filmpje 1:

In Oostenrijk was het stukken kouder dan in Toscane. We zakten opeens van meer dan 30°C naar ('s avonds bij aankomst) zo'n 10°C.
Toen we uit Nederland vertrokken was het ook al heel warm, daardoor waren we vergeten jassen mee te nemen. Die moesten we dus in Salzburg kopen.
's Zondags waren de winkels dicht maar hebben we Salzburg (de mooie oude binnenstad, de Dom - foto's onder) verkend en zijn we naar het slot Hohensalzburg, boven de stad gegaan. Gelukkig was het die dag wel zonnig en in de stad nog wel lekker.

In de voormalige tuin van het kasteel ligt de langgerekte Zoo. Een leuke dierentuin met ruime hokken en een leuke collectie dieren.
Salzburg is de stad van Mozart en van de Mozartkügeln: chocoladeballen met pistache vulling.
De allerlaatste dag van de vakantie zijn we naar slot Hellbrun, aan de zuidkant van Salzburg geweest. Zoals op de foto rechts te zien is was het niet de meest zonnige dag....
En het zou nog natter worden, niet alleen vanwege de regen maar vooral vanwege de 'Wasserspiele' in de tuin van het slot: verborgen fonteinen die je verplicht met een rondleiding bezoekt. De gids vertelt erbij en heeft vooral als taak de fonteinen op verrassende momenten water te laten spuiten.
Deze Wasserspiele zijn al in het begin van de 17e eeuw aangelegd in opdracht van Prins-Aartsbisschop Marcus Sittikus von Hohenems. Het waren trouwens Italianen, waaronder een monnik uit Toscane, die zorgden voor de aankleding van het paleis, de beelden in de tuin en de waterwerken (de monnik Gioachino was de fonteinmeester).
Het slot ellbrun zelf is niet zo groot. Vergeleken bij wat we in Italië hebben gezien (het Palazzo Pitti) doet dit meer denken aan een jachtslot dan aan een paleis.
Er zijn veel schilderijen van dieren (foto's onder) en een kamer die, op z'n 17e(?)eeuws helemaal rondom beschilderd is. In combinatie met de dierentuin (Zoo - zie onder) is het wel een leuk dagje uit.

's Maandags zijn we teruggekomen in Salzburg om jassen te kopen en voor een bezoek aan het Marionettentheater waar een verkorte versie van de Zauberflöte, van Mozart, met marionetten werd opgevoerd. Dat was heel erg leuk. Hieronder de filmpjes (van mezelf alleen voorvoorstelling in de foyer, de rest van YouTube).
De kaartjes hadden we de dag ervoor al gekocht.
Met een kabelbaan gingen we naar boven naar de burcht Hohensalzburg. Het uitzicht over de stad en de rivier de Salzach was er prachtig maar het waaide wel hard.
In de burcht zelf waren, naast een aantal gerestaureerde kamers, tentoonstellingen over o.a. muziekinstrumenten, de geschiedenis van het poppentheater in Salzburg en militarisme.
Het was gezellig druk in Salzburg, ook vanwege de Salzburger Festspiele, een festival dat in de zomer wordt gehouden.
Sowieso lopen opvallend veel mensen in klederdracht.

Slot Hellbrun

De Zoo
van Salzburg

Foto's boven onder en rechts: de wandschilderingen in slot Hellbrun. (Doet heel vaag denken aan de wandschilderingen die ik jaren geleden heb gemaakt op de junglekamer van Roos en Eva....)
Een paar van de vele dierenschilderijen in Hellbrun.

Hét vermaak in de 17e eeuw, mechanische Wasserspiele in de tuin van Hellbrun, de gids zet (soms onverwacht) de fonteinen aan en uit.
Het regende trouwens een beeje dus we hadden onze paraplu bij ons.


filmpje 2 van de alpaca die probeert te staan.....:

Het marionettentheater van Salzburg

Uiteindelijk hebben we de baby-alpaca niet zien staan (en was de accu van het fotoestel ook op). Maar ik heb me bij thuiskomst meteen aangemeld voor de nieuwsbrief van de Zoo van Salzburg (klik voor de betreffende nieuwsbrief) om te kijken hoe dit af zou lopen.
Het bleek dus om een meisje te gaan dat de prachtige naam Catarina kreeg. Ze was dus toch nog op haar pootjes terecht gekomen!