Toscaanse steden:
Pisa en Lucca

Pisa en Lucca bezochten we op één dag.
's Ochtends vroeg eerst Pisa.

Pisa is niet alleen een toren. Er hoort een grote dom bij en nog een baptiserium (doopkapel, foto rechts op de voorgrond) en de Campo Santo: een begraafplaats met rijk bewerkte sarcofagen meegebracht door kooplieden van over zee (Pisa lag vroeger aan zee).
Het hele complex wordt de Campo dei Miracoli genoemd.
Geïnspireerd door Arabische motieven en de levendige taferelen op de doodskisten ontstond hier aan het eind van de 13e eeuw een manier van afbeelden die veel expressiever was dan wat men in de middeleeuwen gewend was.
In het Campo Santo (foto's links) zijn dergelijke doodskisten te zien en fresco's uit de 14e eeuw.

In de kerk en het baptiserium een bewerkte kansel en beelden van vader en zoon Pisano voorlopers van de renaissance.

Pisa, boven het exterieur foto links het interieur van de Duomo.
Foto's onder: de kansel van Pisano.

En dan is er nog de toren. Je mag er weer op maar in kleine groepjes tegelijk. Wachten dus.
Roos werd wel misselijk van het gedraai op de wenteltrap op de scheve toren.
Foto rechts: de toren een kleine 20 jaar geleden, toen mocht je er niet op. En hij lijkt ook wel iets schever te staan toen.

Lucca

Dan de San Michele in Foro. San Michele (foto boven) is de heilige aan wie deze kerk gewijd is. "Foro'duidt op het Romeinse forum dat op de plaats was waar nu de kerk stond.
De voorgevel is uitbundig versierd met Moorse motieven, net als in Pisa. Rechtsonder Michael zelfs een kameel.
En op de hoek een stralende Madonna.

Dan de Piazza del Mercato, een rond plein. Hier was in de Romeinse tijd een amfitheater, dat is verdwenen maar de huizen staan nog cirkelvormig om het plein.
De foto links is van de vorige keer (1992) maar aan dit beeld is niets veranderd (foto onder).

Het is een korte rit van Pisa naar Lucca, dwars door een gebergte heen. In de buurt zijn marmergroeven. We vragen ons af of we in de verte marmergroeven zien of dat het sneeuw is. Sneeuw lijkt onwaarschijnlijk, het is ondertussen wel weer erg heet (zoveelendertig graden).
In Lucca wandelden we een stukje over de muur (foto linksboven). Daarna gingen we een ijsje eten onder de platanen(?) van het Piazza Napoleone (foto rechts). Het was al Eva's tweede ijsje vandaag, van de serie "Eva eet een ijsje in..." heeft ze nu haar buik wel vol. Dit was dus de laatste.

Nog meer versierde zuilen op de San Martinokathedraal (foto's onder), gewijd aan Sint Martinus. Foto rechts, beeld van de voorgevel: Maarten snijdt met een zwaard zijn mantel door om de helft aan een bedelaar te geven. Ook hier weer veel complexe Moorse motieven, deze stijl heet overigens de 'Pisaans-Romaanse stijl'. Deze kerk is al in de 11e eeuw gebouwd en is daarmee iets ouder dan de San Michele die in de 12e tot 13e eeuw werd gecreëerd.
Verder naar andere steden in Toscane........