Toscaanse steden:
Siena,
San Gimignano,
Volterra en Monteriggioni

Vier middeleeuwse Toscaanse steden, natuurlijk is ieder voor zich de moeite waard maar in onze herinnering loopt het wel een beetje in elkaar over, al die mooie oude straatjes vol souvenirwinkels, Piazza's, Palazzo Vecchio's, Torres en Duomos onder de gloeiende zon.
Daarom de mooiste foto's van Siena, San Gimignano, Volterra en Monteriggioni bij elkaar op één pagina. Bij de fotoserie "Eva eet een ijsje in..... " zijn ook alle vier de steden terug te vinden.

 

Siena

San Gimignano

Volterra

Monteriggioni

San Gimignano was de eerste stad die we bezochten.
Het bijzondere van San Gimignano zijn al de torens. Vanuit het zwembad van ons appartement kun je het al zien liggen. Op de foto boven wat dichterbij, 's ochtends vroeg.
Wij bekeken hier het Palazo Vecchio en beklommen de bijbehorende Torro.
Monteriggioni is heel dichtbij ons eerste appartement bijValle di Col d'Elsa. We bezochten het op de zaterdag dat we van het eerste appartement in Toscane naar het tweede gingen en een paar uren moesten overbruggen.
Monteriggioni is een heel klein maar goed bewaard middeleeuws stadje dat je al van ver ziet liggen. Je kunt op de stadsmuur lopen, naar het plaatselijk museum en op de piazza op een terrasje gaan zitten.
Het is heet in Siena.. We blijven maar zoveel mogelijk in de schaduw.
Eerst op een terrasje op de Piazza del Campo de informatie doornemen (foto linksboven), dan wat foto's van de mooie fontein en dan over de gloeiende stenen naar het Palazzo Publico (geen foto's wel de moeite waard om even te kijken: mooie fresco's uit de 14e eeuw bv van Tadeo di Bartolo en de "Allegorie van het goede en slechte bewind" van Ambrogio Lorenzetti + lekker koel!)
Dan een ijsje (foto rechts, hier ontstaat het idee voor Eva eet ijsje in...)
Foto links, detail van de fontein(Fonte Gaia, het is een kopie, het middeleeuwse origineel wordt ergens anders bewaard), dit is van een oude foto en was één van mijn eerste animaties.
De duomo van Siena, met de gestreepte pilaren.
Bij mijn vorige bezoek aan Siena ben ik nog op de toren geweest (foto onder) maar daar hadden we nu geen zin in.
Volterra staat bekend omdat het zo'n goed bewaarde middeleeuwse stad is. We vonden het een gezellige stad en hebben het in zowel de eerste week als de tweede week een keer bezocht.
De tweede keer waren we er al erg vroeg, nog voor dat het druk werd, dat was eigenlijk wel het leukst + we gingen toen veel souvenirs kopen wat natuurlijk altijd leuk is.

In de muur van het gemeentehuis (Palazzo dei Priori) zie je verschillende wapens.Foto rechts de raadszaal.

Volterra heeft een Romeins theater maar ook nog overblijfselen uit de Etruskische tijd (ca 900 tot 100 v.Chr. dus nog voor de Romeinen).
Veel Etruskische voorwerpen, vooral versierde stenen kisten voor as en offerbeeldjes, zijn in het Museo Etrusco Guarnacci . (Verder onder nog meer foto's van het Etruskenmuseum in Volterra.)

Foto's rechts en onder: de Duomo van Volterra is in vergelijking met die van andere steden niet zo spectaculair.
Hij is wel erg oud en bevat ook mooie oude beelden (foto onder:kruisafneming, 1228 , foto daaronder kansel met reliefs uit dezelfde tijd, foto rechtsonder: beeld van de Drie Koningen van rond 1500)

Links en rechts nog een paar voorwerpen uit het Etruskisch museum. Het beeld links, "Ombre della Sera"(Schaduw van de avond) is een Etruskisch offerbeeld, het kreeg zijn naam duizenden jaren later van de dichter Gabriele d'Annunzio.
Rechts één van de vele asurnen (er zijn zalen vol van). Ze zijn leuk omdat er scenes uit het leven van de Etrusken zijn afgebeeld. Ze zijn best groot, bijna een halve meter lang.
Een ander interessant museum (waar we ook in zijn geweest) is de kunstgalerij, het 'Pinacoteca e Museo Civico' met kunst uit de late Middeleeuwen (foto boven en rechtsboven).
Tenslotte is Volterra een uitstekende stad om souvenirs in te slaan. Wij kochten er onder andere een olijfhouten slakom en (specialiteit van Volterra) een albasten schaaltje.