de vulkaan de Bromo op Java

Indonesie 2009 - foto's en reisverslag Java en Bali

 

In het dorpje, waar we over zullen stappen op de jeeps waarmee de kraterrand van de Bromo wordt bedwongen, staat de thee al klaar. Door de ramen worden we alvast door de schoolkinderen bespied. De komst van een groep Nederlanders brengt hier regelmatig de nodige afleiding.
Een bezoekje aan de school hoort daar ook bij (foto's onder).

Nog meer pret met Nederlanders, compleet met bijbehorende herrie....

En dan, waar het eigenlijk om ging, op naar de Bromo. Links een overzichtskaartje: Vanaf het dorpje met de school gingen we, staand achterin jeeps, door de bossen, de caldera (de grote oude krater van ca 8 km doorsnee) in. Eerst stijgen en over de rand weer dalen en over een grasvlakte. Na een paar kilometer gingen we picknicken.
En dan verder lopen door de "zand woestijn" naar de krater van de Bromo zelf (zonder top, met veel rook = sulfur damp). De oude vulkaan ernaast heet Mt Batok.
Klik hier voor de overzichtskaart van onze tocht door de Tenger caldera op wat groter formaat.(en in een apart venster).

Daarna weer terug, te paard of te voet, naar het hotel op de rand van de caldera, nog zo'n 3 kilometer. Bij elkaar hebben we al een hele afstand afgelegd, de laatste loodjes, de calderarand op, zijn dan ook zwaar.
Foto onder (uitpuffend): uitzicht op de caldera vanaf de rand aan de westkant.

Dan gaan we naar de Bromokrater zelf. De meeste kinderen gaan op paardjes. Het paard waar Roos op zit (links op de foto boven) heeft geen zin en gallopeert hard de andere kant op, alvast in de richting van het hotel. De begeleider rent er achter aan en weet ze gelukkig in te halen, ondertussen zijn ze dan wel ruim een kilometer verderop.
Met Eva ging het deze keer goed, klik hier voor haar paardenavontuur in Costa Rica.

De zonsondergang (foto boven) was mooi. Voor de zonsopkomst gaan we vroeg ons bed uit (nog vroeger dan anders ca. 4:00) en gaan we met jeeps weer door de caldera heen naar de 'viewpoint' aan de noordkant.
We zijn niet de enigen, er zijn nog een paar honderd anderen (veel Nederlanders).
Boven: hier gaan we picknicken. Daarna gaan we lopend verder over de zandvlakte. (Foto hieronder: ze liepen samen te luisteren naar een iPod)
We maken heel veel foto's met heel veel mensen, maar mooi is het wel.
Hier die van mij en Roos. De achterste berg is de vulkaan de Semeru, die ligt verder naar het zuiden. Normaal komt er een mooie rookpluim uit maar vandaag dus niet. Voor het idee: klik hier om te kijken hoe het er met rookpluim uitziet op de foto hierboven, of hier weer voor zonder.
De brede bergen ervoor zijn het Tengermassief en daarvoor weer Mount Batok, de oude vulkaan.
Van de Bromo is links op de foto een rookpluim te zien, de krater zelf ligt verscholen in de nevel.

Verder naar Kalibaru of terug naar het overzicht van de Java-Balireis.
Of klik op één van de foto's hieronder voor een ander deel van de reis te gaan.