de Prambanan

Indonesie 2009 - foto's en reisverslag Java en Bali

 

Niet ver van Yogjakarta ligt de Prambanan, een complex van Hindoeistische tempels gebouwd rond 850. De renovatie is al jaren bezig, het gaat langzaam maar wel erg zorgvuldig.
Sinds de aardbeving van 2006 kan je als toerist niet meer dichtbij de meeste tempels komen vanwege mogelijk instortingsgevaar De tempels zijn instabiel geworden, ze bestaan in feite uit uit losse blokken op elkaar.

Er zijn drie hoofdtempels (Trimurti ), gewijd aan de drie goden: Brahma (de schepper), Vishnu (de beschermer) en Shiva (de vernietiger). De grootste tempel van het complex (de middelste) is van Shiva. Voor elke tempel staat een kleinere gewijd aan het dier dat hoort bij één van de drie goden, respectievelijk de zwaan Hamsa (Brahma), de arend Garuda (Vishnu) en de stier Nandi (Shiva).

De tempel van de stier, Nandi, kun je in en op. Binnenin staat een beeld van Nandi dat vaak aangeraakt wordt om vruchtbaarheid te bevorderen (foto hierboven). Er naast staan kleinere beelden van de goden van de maan (Chandra) en de zon (Surya).

Buddha (foto helemaal boven, Roos) is er ook. In het Hindoeisme is Buddha een avatar (incarnatie) van de god Vishnu (naast bv Rama en Krishna).
Verder is op deze tempel ook 'de boom des levens' met verschillende dieren eronder een vaak terugkerend motief.

Meer informatie zie Prambanan (Wikipedia) of beter nog de engelse wikipedia over Prambanan

Ga verder naar Tawangmangu en andere foto's onderweg op Java, of ga terug naar de Borubudur, Yogjakarta of het overzicht.
Of klik op één van de foto's hieronder om naar een ander deel van de reis te gaan.