©    foto.anneliesvanzwol.nl
    terug naar de website over Istanbul

 

Eten in Istanbul

Het eten in Istanbul is heerlijk! Wat betreft de restaurants waren we weer eens afgegaan op de tips van Turkey Travel Planner. De door hun aanbevolen buurt, Hoça Pasja, lag vlakbij ons hotel. En wat ze zeiden klopte: erg lekker en niet duur. We hebben er twee keer gegeten, bij Et Is en bij Kasap Osman. Beide keren lekker maar de eerste vonden we het meest sympathiek.
Twee andere keren vonden we al een restaurant op weg naar Hoça Pasja: Pasazade ligt vlak om de hoek. We hebben er heel lekker "Ottomaans" gegeten in een mooi beschilderde zaal op de begane grond. Ze schijnen er ook een heel mooi dakterras te hebben (tenminste met mooi uitzicht dan) maar dat was helaas nog net niet open. Dit was de enige keer dat we binnen hebben gegeten.

Omdat we de tweede dag toch wel graag op een dakterras wilden eten kwamen we ietsje verderop op de Ibni Kemal Caddesi terecht bij Özler. Daar was een overdekt dakterras waar een aantal kachels stonden te loeien. Hier hebben we het lekkerst gegeten van alle dagen, hoewel dat echt moeilijk kiezen is. Eigenlijk was het overal lekker maar hier was het ook erg leuk op het dakterras, achterover geleund in de kussens.

We hebben ook nog een keer buiten gegeten in Beyoglu. Daar kwamen we terecht bij "K.V.", in de Tünel Gedici, een straatje vol restaurants, erg gezellig dus. Hier was het eten wel nogal wat duurder dan we gewend waren maar ook weer heel lekker.

We hebben meestal iets van kebab met bijvoorbeeld yoghurt gegeten. Vaak hadden we een salade als voorgerecht. Lekker vers brood krijg je er sowieso bij. Na het eten een glaasje mierzoete appelthee is ook een vaste gewoonte.

Nog meer eten

Behalve het eten in restaurants heb je ook nog de pastanes of sekercis, met baklava en lokum (Turks fruit, vaak gevuld met noten). Lokum blijkt zelfs hier, in Istanbul, aan het hof van de Sultan, te zijn uitgevonden!(klik voor het verhaal (op TTP))
Elke dag gingen we wel ergens een doosje halen. !!!
Ook zoet en lekker zijn de puddinkjes. Puddingshops (muhallebici) verkopen hemelse puddinkjes in metalen bakjes, om mee te nemen of ter plekke op te eten.

Tussen de middag kochten we vaak cirkelvormige sesamzaadbroodjes (simit) met als drinken bijvoorbeeld een pakje kersensap (Visjne Suyu).
Of versgeperst granaatappelsap (nar suyu).

De laatste dag hebben we ook nog van de gepofte maïs en gepofte kastanjes geproefd die je overal op straat tegenkomt. En wat ook leuk was was even theedrinken in Lale Bahce, een verzonken theetuin bij de Süleymaniye moskee.

 

Ons hotel, het Yasmak Sultan hotel

We zijn pas één keer in Istanbul geweest dus we hebben slechts ervaring met één hotel, het Yasmak Sultan hotel dat we tegelijkertijd met de vliegtocht (Turkish Airlines) hadden geboekt via Expedia. Dit hotel is erg gunstig gelegen: op loopafstand van het Topkapipaleis en de Hagia Sophia naar het zuidoosten, de grote bazaar en de kruiden bazar naar zuidwesten resp. westen en de restaurants van Hoça Pasha (noordwesten) en nog iets verder die kant op de veerhaven van Eminönü en de Galatabrug.
Bovendien als je verder wilt: de tramhalte is praktisch voor de deur!

Vanaf het dakterras waar het ontbijt werd geserveerd kon je veel van de beroemde gebouwen zie liggen. Bij het begin van dag 5 staat een uitgebreid verslag van het ontbijt in het Yasmak Sultan inclusief foto's en filmpje van het uitzicht. Het ontbijt was trouwens heerlijk, voor de kinderen één van de hoogtepunten van ons verblijf.

Het enige negatieve vonden we wel dat de kamers erg klein waren en op onze verdieping (de 5e) ook erg kleine ramen hadden (we zaten net boven de dakgoot). De kamers waren verder wel goed schoon en netjes.

Kortom, als we weer naar Istanbul gaan, gaan we weer naar dit hotel!

 

 

 

Naar de website>>>