Het eten in Istanbul is heerlijk! Wat betreft de restaurants waren we weer
eens afgegaan op de tips van
Turkey Travel Planner. De door hun aanbevolen buurt, Hoça
Pasja, lag vlakbij ons hotel. En wat ze zeiden klopte: erg lekker en niet
duur. We hebben er twee keer gegeten, bij Et
Is en bij Kasap Osman. Beide keren lekker
maar de eerste vonden we het meest sympathiek.
Twee andere keren vonden we al een restaurant op weg naar Hoça Pasja:
Pasazade ligt vlak om de hoek. We hebben er heel lekker "Ottomaans"
gegeten in een mooi beschilderde zaal op de begane grond. Ze schijnen er ook
een heel mooi dakterras te hebben (tenminste met mooi uitzicht dan) maar dat
was helaas nog net niet open. Dit was de enige keer dat we binnen hebben gegeten.
Omdat we de tweede dag toch wel graag op een dakterras wilden eten kwamen
we ietsje verderop op de Ibni Kemal Caddesi terecht bij Özler.
Daar was een overdekt dakterras waar een aantal kachels stonden te loeien.
Hier hebben we het lekkerst gegeten van alle dagen, hoewel dat echt moeilijk
kiezen is. Eigenlijk was het overal lekker maar hier was het ook erg leuk
op het dakterras, achterover geleund in de kussens.
We hebben ook nog een keer buiten gegeten in Beyoglu. Daar kwamen we terecht
bij "K.V.", in de Tünel
Gedici, een straatje vol restaurants, erg gezellig dus. Hier was het eten
wel nogal wat duurder dan we gewend waren maar ook weer heel lekker.
We
hebben meestal iets van kebab met bijvoorbeeld yoghurt gegeten. Vaak hadden
we een salade als voorgerecht. Lekker vers brood krijg je er sowieso bij.
Na het eten een glaasje mierzoete appelthee is ook een vaste gewoonte.
Behalve het eten in restaurants heb je ook nog de pastanes of sekercis,
met baklava en lokum (Turks fruit, vaak gevuld met noten). Lokum blijkt
zelfs hier, in Istanbul, aan het hof van de Sultan, te zijn uitgevonden!(klik
voor het verhaal (op TTP)) Elke dag gingen we wel ergens een doosje halen. !!! |
|
Ook zoet en lekker zijn de puddinkjes. Puddingshops (muhallebici) verkopen hemelse puddinkjes in metalen bakjes, om mee te nemen of ter plekke op te eten. | |
Tussen de middag kochten we vaak cirkelvormige sesamzaadbroodjes (simit)
met als drinken bijvoorbeeld een pakje kersensap (Visjne Suyu).
|
|
De laatste dag hebben we ook nog van de gepofte maïs en gepofte kastanjes geproefd die je overal op straat tegenkomt. En wat ook leuk was was even theedrinken in Lale Bahce, een verzonken theetuin bij de Süleymaniye moskee. |
We zijn pas één keer in Istanbul geweest dus we hebben slechts
ervaring met één hotel, het Yasmak Sultan hotel dat we tegelijkertijd
met de vliegtocht (Turkish Airlines) hadden geboekt via Expedia. Dit hotel
is erg gunstig gelegen: op loopafstand van het Topkapipaleis en de Hagia Sophia
naar het zuidoosten, de grote bazaar en de kruiden bazar naar zuidwesten resp.
westen en de restaurants van Hoça Pasha (noordwesten) en nog iets verder
die kant op de veerhaven van Eminönü en de Galatabrug.
Bovendien als je verder wilt: de tramhalte is praktisch voor de deur!
Vanaf het dakterras waar het ontbijt werd geserveerd kon je veel van de beroemde gebouwen zie liggen. Bij het begin van dag 5 staat een uitgebreid verslag van het ontbijt in het Yasmak Sultan inclusief foto's en filmpje van het uitzicht. Het ontbijt was trouwens heerlijk, voor de kinderen één van de hoogtepunten van ons verblijf.
Het enige negatieve vonden we wel dat de kamers erg klein waren en op onze
verdieping (de 5e) ook erg kleine ramen hadden (we zaten net boven de dakgoot).
De kamers waren verder wel goed schoon en netjes.
Kortom, als we weer naar Istanbul gaan, gaan we weer naar dit hotel!