©    foto.anneliesvanzwol.nl
    terug naar de website over Istanbul

 

Boeken en links over Istanbul

Door het lezen van het boek "Ik heet Karmozijn" ("My name is red")van Orhan Pamuk wilde ik naar Istanbul. Voorafgaand aan de reis hebben we (Nico ook een paar)meer boeken van Orhan Pamuk en Elif Shafak plus een aantal inspirerende reisgidsen gelezen. Hierdoor hebben we denk ikmeer uit ons bezoek aan Istanbul gehaald.

Op het internet is ook erg nuttige informatie te vinden over de praktische kant van het reizen in Istanbul. Ik heb nog nooit zoveel nuttige reisinformatie bij elkaar gezien als op de website van Turkey Travel Planner!(en up-to-date!)Onder op de pagina nog meer leuke sites (suggesties welkom)

Inspirerende en nuttige boeken:

Om te beginnen de romans....(klik op het plaatje van het boek of de titel eronder om er meer over te zien bij bol.com)


Ik heet Karmozijn
Orhan Pamuk
"Ik heet Karmozijn"/"My name is red"
Orhan Pamuk

Ik heb het in het Engels gelezen, Nico in het Nederlands. Het boek gaat over een moord op een miniaturist en over Seküre, wiens man al in geen jaren uit de oorlog is teruggekeerd. Het speelt in het Istanbul van 1591, vooral in de werkpaats van miniaturisten die een geheime opdracht van de Sultan hebben. De werkplaats is gebaseerd op de echt bestaande werkplaats van Nakas Osman, een miniaturist die werkte in Istanbul eind 16e eeuw.
Het is een mooi verhaal (met spanning en liefde!) dat een heel sfeervol en authentiek beeld geeft van Istanbul destijds.

My Name Is Red
Orhan Pamuk

Istanbul
Orhan Pamuk

"Istanbul"
Orhan Pamuk

De herinneringen van Orhan Pamuk (Wikipedia)( of klik hier voor zijn eigen website of hier voor al zijn boeken op Bol.com) Turkse schrijver en Nobelprijswinnaar (2006, voor de literatuur) aan zijn jeugd en zijn stad: Istanbul.
Het leest niet echt gemakkelijk (de Nederlandse vertaling vond ik nogal warrig, misschien is de Engelse beter) en sommige stukken heb ik eerlijk gezegd overgeslagen maar voor de rest (met name waar het echt over Orhan en zijn familie gaat) is het echt heel goed.
Er staat veel in wat je over Istanbul wilt weten maar niet in reisgidsen vindt. Het gaat écht over het leven in Istanbul en wat het is Istanbuller te zijn.
Bovendien bevat het veel mooie sfeervolle zwartwit foto's (onder andere van de beroemde Turkse fotograaf Ara Güler)


Istanbul
Orhan Pamuk & Pamuk O

Het luizenpaleis
E. Shafak

"Het Luizenpaleis"/"The flea palace"
Elif Shafak

Heel ander soort boek. Elif Shafak (klik hier voor al haar boeken) is een populaire Turkse schrijfster. Ik heb deze in het Nederlands gekocht zodat Nico het ook zou lezen. Het gaat over een appartementgebouw in Istanbul en de levens van de bewoners.
Heel leuk om te lezen:grappig, soms een beetje absurd, maar ook ontroerend en echt. Weer een andere leuke manier om Istanbul te leren kennen!

De vertelstijl (elk hoofdstuk een ander appartement/gezichtspunt) lijkt trouwens wel een beetje op "Ik heet Karmozijn"van Pamuk, misschien maakt deze stijl deel uit van de Osmaanse verteltraditie?


The Flea Palace
Elif Shafak

The Bastard Of Istanbul
Elif Shafak

"De bastaard van Istanbul"/"The bastard of Istanbul"
Elif Shafak

Dit was in Turkije een bestseller. Het gaat over eenTurks-Amerikaanse die haar familie in Istanbul opzoekt. Dus niet echt over Istanbul, maar het speelt wel grotendeels in Istanbul. Gewoon weer een erg leuk boek van Elif Shafak.
Ik heb het (na mijn bezoek aan Istanbul) gelezen in het Engels want de Turks/Nederlandse vertalingen lezen minder lekker dan de Engelse. Dit boek is trouwens origineel ook in het Engels geschreven.


De bastaard van Istanbul
E. Shafak

Dan de reisgidsen, we hadden er vier:


101 Istanbul
D. Post & Zwier, M.
"101 Istanbul"
Prachtig sfeervol boek met mooie foto's. Niet om mee te nemen (bevat bijvoorbeeld geen openingstijden enz.) maar wel heel fijn om van tevoren te bekijken en inspiratie op te doen!
Hierin vonden wij onder andere de theetuin Lahle Bahçe.

Capitool reisgids Istanbul
-

"Capitool Reisgidsen Istanbul"
Onmisbaar! Niet het kleintje maar de grote! Er is zoveel te zien en te doen en zoveel achtergrondinformatie. Hier staat het allemaal in.
Deze ging mee!
(Zorg wel dat je de 10e herziene druk krijgt!)


Istanbul
Peter Daners & Volker Ohl

"ANWB Extra - Istanbul"

Klein en praktisch. Handig kaartje achterin ook. Die gebruikten we ook om aantekeningen op te maken.
Aan de andere kant ook wel weer erg klein (staat weinig in).
De man voorop vind je bij de Süleymanyemoskee.


100% Istanbul
Dirk Vermeiren
"100% Istanbul"
Minst gebruikt, wel leuke serie. Origineel. Als we nog een keer gaan gebruiken we deze zeker meer. Voor de standaard dingen is het minder nodig.

Nog meer boeken over Istanbul bij Bol.com

Informatieve Links:

Eigenlijk is er maar één die echt nuttig is: Turkey Travel Planner. Superpraktisch en het brengt je op goede ideëen. En er is ook nog een forum voor als je nog meer te vragen hebt.
Wat betreft informatie over vervoer (van en naar de luchthaven en in de stad), restaurants (veel Hoça Pasha) en leuke suggesties (zoals hun boottocht over de Bosporus - op deze manier wil ik het graag nog eens doen!) en overige informatie kun je blind op deze site vertrouwen! Wel helemaal Engels natuurlijk.
Veel Nederlandse links vind je op de Istanbul startpagina

Op zoek naar andere dingen kwam ik nog leuke sites tegen met alles over Osmaanse miniaturen (NB het woord komt niet van "mini" maar van "menie", de rode kleurstof!): Ottomaanse miniatuur (wikipedia), Turkije in de 16e eeuw (site over Turkse cultuur) en een mooie miniatuur van miniaturisten aan het werk.

Tenslotte nog iets heel moois: de prachtige website van de fotograaf Ara Güler vol met sfeervolle foto's, vooral van Istanbul vroeger.

 

 

 

Naar de website>>>