Istanbul

Dag 2
De Grote Bazar, het Gülhane Park, het Archeologisch museum, eten bij Özler en het Sirkeci station

De tweede dag was ik zelf ziek (migraine). Nico ging dus ontbijten met de dames en ze kwamen enthousiast terug vanwege(a) het ontbijtbuffet en (b) het uitzicht. De foto's hier zijn die ochtend van het (nog overdekte) dakterras waar het ontbijt was, gemaakt door Roos.
Op de foto links de Hagia Sophia (de vorige dag waren we daar) en op de foto onder de Galatatoren, aan de overkant van de Gouden Hoorn (zie dag 4)
Later meer over het ontbijt in het Yasmak Sultan bij dag 5 (incl filmpje)

de Grote Bazaar

Nico gaat met de kinderen naar de Grote Bazaar.
Gelukkig is ons hotel heel centraal gelegen en is het niet ver lopen. De foto's van de Grote Bazaar hieronder zijn van Roos. De laatste dag gaan we met z'n allen nog een keer.

Tussendoor drinken ze wat op het Beyazitplein, bij de universiteit (foto rechts). Verder nog een paar foto's die Roos die ochtend heeft gemaakt.
Als ze zijn uitgegeken kopen ze sesamzaadbroodjes en drinken (kersensap)en komen terug in het hotel om te lunchen.
's Middags gaan ze eerst een tijdje in het park (het Gülhane - "rozendom" - park, de tuin van het Topkapi paleis) zitten lezen. Het park ligt aan het einde van de straat.
Daarna gaan Roos en Nico samen naar het Archeologisch Museum waarvan de ingang ook in het park ligt.

Foto boven: tegelpaviljoen van het Archeologisch Museum. Onder stuk van een muur uit Babylon en details.
Er zijn drie gebouwen, Roos vond die over Babylon enz. ging verreweg het leukste.

 

's Avonds ben ik voldoende opgeknapt om mee te gaan eten. Gelukkig maar want het is erg leuk (en lekker) op de kussens op het dakterras bij Özler, in de straat achter het hotel, de IbniKemal Caddesi.
Op het dakterras zitten veel toeristen (vooral Nederlandse) maar als we weggaan zien we dat de verdieping eronder vol Turken zit die een voetbalwedstrijd op de televisie volgen.
We hebben overal lekker gegeten in Istanbul maar het eten van Özler was achteraf wel het állerlekkerste en leukste (hangend in de kussens).
Op de televisie op de hotelkamer zag ik trouwens later die dag dat het maar goed was dat ons originele plan (vandaag, zaterdag 1 mei naar Taksim en Beyoglu) niet door ging:
Op Taksim zag het zwart van de mensen omdat er voor het eerst in 31 jaar weer een 1 mei demonstratie was toegestaan op Taksim! (meer info uit de krant of op YouTube)

Het theedrinken van Eva is al een echte ceremonie geworden:
Steeds een klontje suiker erbij tot het genoeg is...

Tenslotte gaan we baklava kopen en nog even naar het Sirkeci station. Het station dat vroeger de eindhalte was van de Oriënt Express uit Parijs.
Sfeervol is het er nog steeds -maar dat geldt voor de hele stad. De perrons liggen er verlaten bij (klik op de foto van het perron rechtsonder voor een animatie)
We lopen nog even door naar de Gouden Hoorn, naar de veerhaven van Sirkeci.

Station Sirkeci
Eindstation van de Orient Express

eten bij Özler op het dakterras

het Archeologisch Museum

dag 1:

dag 2:

dag 3:

dag 4:

dag 5:

Verder nog:

Nog verder: foto's en verslagen van andere reizen: