Istanbul

In het begin van de middag landen we op het Atatürkvliegveld. We moeten ontzettend lang wachten bij de douane maar verder gaat alles vlot. Om bij ons hotel, het Yasmak Sultan hotel in Sultanahmet, te komen nemen we de metro en de tram (volgens de instructies van TurkeyTravelPlanner, fantastisch!).
Het kost even moeite om een akbil (klik voor meer over vervoer) te vinden maar de mensen zijn erg behulpzaam en voor we het weten zitten we in de tram broodjes te eten, te genieten en onze eerste indrukken van de stad op te doen. We hoeven er pas bij de zeventiende halte uit, de zon schijnt en het is meteen al leuk.

Dag 1
Aankomst in Istanbul: het Yasmak Sultanhotel,Hagia Sophia, Basilica Cisterne, eten in Hoca Pasja

Het hotel (foto boven) blijkt heel dicht bij de Gülhane tramhalte te liggen, aan het oostelijke einde van Ebusuud Caddesi, in tegenstelling wat op de kaartjes van o.a. Google Earth staat.
We krijgen kamers op de 5e verdieping, niet groot maar de kinderen (aan de achterkant) hebben wel goed uitzicht op de Galata toren!
Meer over het hotel op deze site bij "eten & hotel"(nog niet af) en later (bij dag5).

Rechts een kaartje van het hotel en de omgeving: de ligging is ideaal.
De tramhalte is bij het Gülhanepark, daar is ook het Archeologisch Museum en het Topkapi paleis.

Hagia Sophia (Ayasofia)

Het dichtstbijzijnde monument is de Hagia Sophia, al één van de grootste gebouwen toen Istanbul nog Constantinopel genoemd werd.
We zijn wel wat gewend, maar dit is overweldigend, zo groot en en zo schitterend.
We komen even bij op het plein tussen de Hagia Sophia en de Blauwe Moskee (foto rechts, dag 3, zondag, gaan we er in).
Daarna gaan we naar de Basilica Cisterne, een oude ondergrondse wateropslagplaats (=cisterne), ook uit de Byzantijnse tijd (ca. 500 n Chr)
Op deze romantische plek zijn scènes voor een James Bond film opgenomen Vroeger ging je met een bootje tussen de zuilen door, nu loopt er een pad.
Opvallend is dat jong en oud muntjes in het water gooit. Daar zwemmen trouwens vette karpers in.

Basilica Cisterne
(Yerebatan Saray)

Verder zijn er nog twee beelden van Medusa, liggend en op de kop.
Links zie je de muntjes die in het water te zijn gegooid om wensen te laten vervullen.
Klik op de olielamp om een wijze Turkse of Sufi spreuk te zien die misschien wel over je eigen toekomst gaat....

Eten in Hoca Pasja en (voor het eerst)
naar de pastane

Tot slot gaan we eten in Hoca Pasja, niet ver van het hotel (zie kaartje boven), bij de Hoca Pasja moskee. (Ook een tip van TurkeyTravelPlanner )
De eerste keer eten we bij Et Is, lekker, gezellig en absoluut niet duur. Na het eten krijgen we een glaasje appelthee. Eva vindt het erg lekker en doet er nog een klontje suiker bij.
Een kopje appelthee na het eten wordt een vaste gewoonte.

Een andere gewoonte vanaf dag één is een bezoekje aan de pastane, een winkel waar ze allerlei soorten baklava en Turks fruit (lokum)per gewicht verkopen. Onze pastane (foto links) zit even voorbij Hoca Pasja (Hüdavendigar Cd). Later op de hotelkamer verorberen we de buit .

dag 1:

dag 2:

dag 3:

dag 4:

dag 5:

Verder nog:

Nog verder: foto's en verslagen van andere reizen: