In het begin van de middag landen we op het
Atatürkvliegveld. We moeten ontzettend lang wachten bij de douane
maar verder gaat alles vlot. Om bij ons hotel, het Yasmak Sultan hotel
in Sultanahmet, te komen nemen we de metro en de tram (volgens de instructies
van
TurkeyTravelPlanner, fantastisch!).
Het kost even moeite om een akbil (klik voor meer over vervoer)
te vinden maar de mensen zijn erg behulpzaam en voor we het weten zitten
we in de tram broodjes te eten, te genieten en onze eerste indrukken van
de stad op te doen. We hoeven er pas bij de zeventiende halte uit, de
zon schijnt en het is meteen al leuk.
Het hotel (foto boven) blijkt heel dicht bij de Gülhane tramhalte
te liggen, aan het oostelijke einde van Ebusuud Caddesi, in tegenstelling
wat op de kaartjes van o.a. Google Earth staat.
We krijgen kamers op de 5e verdieping, niet groot maar de kinderen (aan
de achterkant) hebben wel goed uitzicht op de Galata toren!
Meer over het hotel op deze site bij "eten
& hotel"(nog niet af) en later (bij dag5).
Tot slot gaan we eten in Hoca Pasja, niet ver van het hotel (zie kaartje
boven), bij de Hoca Pasja moskee. (Ook een tip van TurkeyTravelPlanner
)
De eerste keer eten we bij Et Is, lekker, gezellig en absoluut niet duur.
Na het eten krijgen we een glaasje appelthee. Eva vindt het erg lekker
en doet er nog een klontje suiker
bij.
Een kopje appelthee na het eten wordt een vaste gewoonte.
Een andere gewoonte vanaf dag één is een bezoekje aan de pastane, een winkel waar ze allerlei soorten baklava en Turks fruit (lokum)per gewicht verkopen. Onze pastane (foto links) zit even voorbij Hoca Pasja (Hüdavendigar Cd). Later op de hotelkamer verorberen we de buit .