Istanbul

Dag 4(de ochtend)
het Yedikule fort, de Chora kerk en Eyüp (Pierre Loti Café en de Eyüp Sultan moskee)

het Yedikule fort

Vanochtend doen we een georganiseerde tour om een aantal wat verderaf gelegen bezienswaardigheden te bezoeken zonder al te veel tijd te verliezen aan heen en weer gereis.
Als we 's ochtends worden opgehaald blijken we de enigen te zijn (we hadden een bus vol mensen verwacht). Onze gids heet Atilla. Op de heenweg zien we ontzettend veel schepen voor anker liggen in de zee van Marmara (foto's rechts), wachtend tot ze de Bosporus op mogen.
Ons eerste doel is het Yedikule (zeven torens) fort. Volgens onze reisgidsen is dat gesloten op maandag en het is maandag dus we zijn benieuwd.

Het fort is open! En kennelijk weet niemand dat want wij zijn hier de enige toeristen (het is ook nog vroeg). Na uitvoerige toelichting van de gids kunnen we vrij rondlopen en klimmen.
Het fort is in 1457 gebouwd door sultan Mehmet II Fatih nadat hij Constantinopel had veroverd. Aan de 5e eeuwse muur van Theodosius werden torens en muren toegevoegd zodat een vijfhoekig fort ontstond. De Gouden Poort, waarlangs in Byzantijnse tijd de processies de stad binnentrokken, werd dichtgemetseld. In de torens aan weerszijden werden gevangenen opgesloten en geexecuteerd (zoals Sultan Osman II in de 17e eeuw).
Op de foto rechtsonder het gevangenverblijf, het metalen hokje staat over de put waardoor de lichamen afgevoerd werden naar zee.
Het leukste is nog dat we de enige toeristen zijn in het grote fort. Roos en Eva gaan zelf op onderzoek uit: "Het is net alsof je de eerste bent die dit ontdekt!"

Chora kerk (Kariye Camii)

Deze 11e eeuwse kerk staat net binnen de muur, waar vroeger de velden en tuinen rond de stad lagen('chora' is 'buiten' in het Grieks) De kerk is bekend vanwege de prachtige Byzantijnse (rond 1320)mozaïeken en fresco's van onder andere het leven van Jezus en van Maria.
In tegenstelling tot bij het fort is het hier erg druk, er zijn hier letterlijk busladingen vol toeristen.

We gaan met de kabelbaan naar beneden, naar de moskee van Eyüp, omdat het sneller gaat dan lopen.
Eyüp is een erg heilige plek, omdat hier Eyüp Ensari, vaandeldrager van de profeet Mohammed werd begraven. Moslims willen graag hier begraven worden en de hele heuvel is dan ook bedekt met graven, sommige nog uit de Osmaanse tijd.
Aan de grafstenen kun je zien wat voor iemand er ligt begraven: pasjas hebben bijvoorbeeld een graf met een fez (foto links, graf rechts)en bij anderen toont de grootte van de tulband (graf links)de status. Bij vrouwen geeft het aantal bloemen op het graf het aantal kinderen aan.

We rijden verder langs de muur richting Gouden Hoorn en omhoog tot we in Eyüp bij het Pierre Loti Café komen.Pierre Loti was een Franse marineofficier die eind 19e eeuw verliefd werd op een(onbereikbare) Turkse en daar een roman over schreef. Het café staat op de heuvel in Eyüp en heeft prachtig uitzicht over de Gouden Hoorn (foto boven rechts).
Hiernaast één van de weinige foto's waar we alle vier op staan (gemaakt door Atilla, onze gids)

In de moskee (foto boven) zie je bijvoorbeeld jongetjes gekleed als prinsen die hier gezegend worden bij hun besnijdenis. Tegenover de moskee staat de betegelde tombe van Eyüp Ensari.
T ussen de moskee en de tombe een stukje gras met twee enorme platanen. Op deze plek was vroeger de ceremonie waarbij toekomstige sultans het 'zwaard van Osman' omgord kregen.

Tenslotte gaan we terug langs de Griekse wijk Balat. Als we meer tijd zouden hebben zouden we wel een wandeling langs de oude straten van Fener en Balat (de aangrenzende Joodse wijk) willen maken.
Nu gaan we even langs bij het Grieks-Orthodox patriarchaat dat hier, in Istanbul, gevestigd is.
In de Grieks-Orthodoxe Gregoriuskerk in het patriarchaat zijn erg oude relikwieën.

Eyüp: het Pierre Loti Café en de Eyüp Sultan Moskee

Tenslotte worden we afgezet bij het hotel, het is dan tegen 13:00, we hebben deze ochtend veel gezien. Deze tour van Backpackers Travel kunnen we dus beslist aanbevelen!

dag 1:

dag 2:

dag 3:

dag 4:

dag 5:

Verder nog:

Nog verder: foto's en verslagen van andere reizen: