Istanbul

Dag 4(de middag)
De Kruidenbazaar (Misir Carsisi) en Beyoglu: Taksim, Istiklal Caddesi, de Galatatoren

De Kruidenbazaar (Misir Carsisi)

De kruidenbazaar (ook wel Egyptische bazaar, Misir Carsisi)ligt op loopafstand van het hotel. Foto rechts(van Nico) bij één van de ingangen. Op de bazaar zelf worden inderdaad veel kruiden verkocht (foto's onder).
Wij kopen er appelthee (voor Eva thuis)en wat gedroogd fruit.

Beyoglu: Taksim, Istiklal Caddesi

Dan gaan we naar de overkant van de Gouden Hoorn naar Beyoglu. We nemen de tram van Eminönü(foto onder) naar Kabatas over de Galatabrug.(Op de kaart van het ANWB-Extra boekje lijkt de tram te stoppen in Eminönü, maar hij gaat gewoon door! Over de brug en min of meer langs de Bosporusoever richting Dolmabahçe)
We kijken eerst of Dolmabahçe misschien toch ook open is op maandag (net als het Yedikulefort die ochtend) maar dat is gewoon dicht.(de volgende dag gaan we er wel heen)

Het kost ons nogal veel moeite de ingang van de kabelbaan (Funikuler) van Kabatas naar het Taksimplein te vinden (Het is vanaf de tramhalte Kabatas klein stukje terug over het trottoir aan de landzijde van de weg). Binnen tien minuten staan we dan op het Taksimplein, waar de zaterdag ervoor nog een grote demonstratie was.(zie dag2 of de krant of YouTube)
We blijven niet lang hangen op het plein maar gaan de winkelstraat van Beyoglu, Istiklal Caddesi in. Te voet want de nostalgische tram is net vertrokken en de mensen staan tegen de ramen aangeplakt. Daar hoeven we niet bij.
We vinden in Istiklal Caddesi een Starbucks, daar gaan we eerst even zitten bijkomen met ijskoffie (het is warm, ca 26° denk ik) en lezen over deze buurt.
Foto's boven en links: Galip Dede Caddesi, aan de zuidkant van Istiklal Caddesi, is ook een leuke straat met veel muziekwinkels.
We komen nu in de buurt van de Galatatoren.

Foto boven: een theatergezelschap in Istiklal Caddesi. Foto linksonder: hier zijn allerlei bekende merken, zoals de Lush (waar Eva momenteel erg gek op is en die we bij ons in de stad niet hebben.). Foto ernaast: Çiçekpassaji, vroeger een overdekte bloemenmarkt nu een passage met veel café's en restaurants (wij kochten heerlijke lokum bij de winkel bij de ingang, voor thuis)

Foto's onder: het beroemde Pera Palas hotel waar reizigers van de Oriënt Expres zoals Agatha Christie en vele andere beroemdheden(o.a. Greta Garbo, Josephine Baker, Atatürk) verbleven. De restauratie is bijna klaar. (Ik vroeg wanneer het klaar zou zijn en het antwoord was "Tomorrow").

De Galatatoren

We hadden hem al veel vaker gezien (bijvoorbeeld uit het hotel uit het raam van Roos en Eva) maar nu dan eindelijk van dichtbij: de Galatatoren! Als wachttoren over Pera (de Europese wijk)gebouwd in 1348 door de Genuese inwoners van Istanbul.
Wij gingen erop. Hieronder een video, met commentaar van Roos (op YouTube staat ook nog een variatie hiervan)
Verder nog een paar foto's vanaf de Galatatoren, met uitleg.

Boven nog een paar mooie foto's ten noorden van de Galatatoren. We zijn teruggelopen richting Istiklal Caddesi want daar hadden de kinderen een straatje gezien waar ze wilden eten.
We kwamen terecht bij KV, één van de restaurantjes in de Tünel Gedici. (vlak voor Istiklal Caddesi links onder een poortje door)Trendy en vrij duur in vergelijking met wat we gewend zijn. Wel lekker eten (zoals altijd) met mooie namen. Eva bestelt een "True Love". Ook aardig: we bestellen voor de kinderen samen één tiramisu (meer omdat ze al genoeg hebben gehad dan vanwege de prijs) en we krijgen een dubbelgroot exemplaar (foto onder).

Trendy eten in Tünel Gedici bij KV

dag 1:

dag 2:

dag 3:

dag 4:

dag 5:

Verder nog:

Nog verder: foto's en verslagen van andere reizen: