Schotland Engeland 2011


The Trossachs, The North York Moors, Londen & leuke dingen onderweg

 

Overzicht

Voorbeeld pagina

In de zomervakantie van 2011 zijn we naar Schotland (Trossachs en omgeving) en Engeland (Yorkshire en Londen) geweest. Op deze website, het reisverslag met veel foto's van deze vakantie. Links alvast een globaal kaartje. Klik op SchotlandEngeland2011om onze route in googlemaps te zien. De aparte gebieden waar we een week geweest zijn (Schotland, Yorkshire en Londen hebben elk meer gedetailleerde kaarten met bijvoorbeeld de exacte route van een rondrit of wandeling. Ook hebben alle plekken een eigen webpagina met veel foto's en informatie.
Op deze pagina een totaaloverzicht van de hele vakantie met links naar de andere pagina's.

De eerste twee weken zaten we in een huisje in een 'groen' vakantiepark van het Brits Staatsbosbeheer. Eerst een week in Schotland (Strathyre, in de Trossachs bij Callander), de tweede week in Yorkshire, Keldy Castle, op de North York Moors bij Pickering. Het zijn vrij kleine vakantieparken met enkele tientallen huisjes, gericht op natuur. Er is bijvoorbeeld geen zwembad oid (zou ook te koud geweest zijn).
Wij hadden deze huisjes geboekt bij de ANWB/Pharos reizen ( Strathyre Forest Cabins en Keldy Forest Holiday Cabins) Maar ze zijn ook rechtstreeks te boeken bij het Britse Forest Holidays. De huisjes in het eerste park waren zowel van binnen als van buiten precies hetzelfde als die in het tweede.

We zijn trouwens in 2014 weer in Schotland en Engeland (en Ierland) geweest (toen in hotels), klik voor het verslag en de foto's van die reis.

De vakantie begon met een bootreis, met de P&O nachtboot van Rotterdam naar Hull. Vervolgens maakten we onderweg van Hull naar Schotland een stop bij Alnwick Castle, het kasteel in Noord-Engeland waar delen van Harry Potter zijn gefilmd en waar dan ook veel Harry Potter activiteiten voor kinderen zijn (en los daavan ook een mooi kasteel is).

Alnwick Castle, Eva aait een draak

Op de weg van Schotland naar Yorkshire volgden we de weg langs Hadrians Wall, de Romeinse muur van Hadrianus en bezochten we een paar interessante plekken (foto rechts)

Overseasvisitorpass
Hadrians Wall, Cawfield

Tussen ons verblijf in Yorkshire en dat in Londen sliepen we nog een nacht in een oude herberg, 'The Bull' (foto rechts, door Eva) in Long Melford, East Anglia. Ondanks de problemen met mijn been was dat heel bijzonder.
De volgende dag brachten we (dwz ik bleef in de auto) nog een bezoek aan Cambridge (foto's links en onder, Eva), voordat we doorreisden naar Londen.

Cambridge, foto Eva
Cambridge, foto Eva
The Bull, Long Melford

Schotland

Op de pagina Schotland: ons huisje + overzicht staat wat we allemaal hebben gedaan in Schotland. Aanraders zijn o.a. de kastelen van Doune (Monty Python!, klein maar leuk) en Stirling (groot en indrukwekkend) en ook leuk is een wandeling bij Aberfoyle waar je rode eekhoorns (foto boven) kunt zien of bij Loch Lomond (foto onder). Alles hierover op de pagina Callander en de Trossachs (lochs, kastelen, wandelingen, Callander)
We hebben ook een mooie autorondrit gemaakt bij de westkust van Schotland waar je de ruige Highland sfeer kunt proeven. Zie Rondrit door Argyll, de woeste westkust.
En natuurlijk is er ook een pagina over de prachtige stad Edinburgh. We zijn er twee keer geweest, een keer in de zon en een keer in de regen en zagen onder andere de "Fringe" van het Edinburgh Festival en het National Museum. (In 2014 zijn we er weer geweest: Edinburgh 2014)

schots rood eekhoorntje
wandeling bij Loch lomond
in de wildlife hide (kijkhut) bij Loch Sunart
Edinburgh
Glencoe, landschap
Kilchurn Castle, Loch Awe
Schots engeltje, Edinburgh, St Giles kathedraal

Yorkshire

Het leukste van ons verblijf in Yorkshire was misschien wel de rondrit die we met de auto maakten over de North York Moors. Onderweg maakten we wandelingen (over de hei en naar een waterval) en bezochten we o.a. een oude herberg, het Moors Centre in Danby en een paar mooie stationnetjes.

Die stationnetjes kwamen we ook weer tegen toen we met de stoomtrein van de North York Moors Railway van Pickering naar Whitby reden.
Verder maakten we met de auto een rondrit langs de kust van Yorkshire , met vissersdorpjes als Staithes (foto rechts) en Robin Hood's Bay waar we over de klippen wandelden.
Er is een aparte pagina met een aantal andere Yorkshire Highlights: York, Castle Howard en Rievaulx Abbey (waar ik op onze laatse dag in Yorkshire mijn enkel brak).
Voor het complete overzicht van ons verblijf in Yorkshire zie Yorkshire: ons huisje en overzicht Yorkshire

op de North York Moors
Staithes
station Levisham, Yorkshire
de nymrtrein naar Whitby

Londen

De derde week hadden we een stacaravan in een groot park bij Londen, bij Rochester, in Allhallows-on-Sea. Dit is een groot vakantiepark met rijen stacarvans, heel anders van sfeer dan de vorige twee vakantieparken. Voor ons was het ook alleen maar de bedoeling om van hieruit met de trein een aantal keren Londen in te gaan en met de auto nog dagjes naar bv Hampton Court en Brighton.
Maar omdat ik de laatste dag in Yorkshire mijn enkel had gebroken en moest dus met mijn been omhoog zitten. Zelf ben ik dus (na het ziekenhuis in Scarborough) nergens meer geweest, wel veel boeken gelezen, want ik had al heel veel gekocht (o.a. Room van Emma Donaghue - zie ook mijn favoriete boeken).

Nico is met de kinderen nog een paar keer naar Londen geweest (oa Natural History museum, Regents Park, Sherlock Holmes museum en London Eye -> foto links Roos uit de Eye) en ook naar Dickens World in Rochester. Zie voor een korte beschrijving: Londen (een meer algemeen verslag van vele keren Londen).

We zijn in februari 2012, in de krokusvakantie, opnieuw een kleine week naar Londen geweest. Ditmaal met de trein (Hispeed) en in een appartement in het centrum. Zie hiervoor het googlekaartje van wat we deden in Londen, 2011 en 2012 en het (voorlopige) reisverslag op 5 dagen in Londen in 2012!.

Mijn uitzicht in Allhallows-on-Sea
Londen, de Thames bij de Tate Gallery
Charing Cross (vanf de London Eye), foto Roos
Londen februari 2012, Parliament Square

We zijn in 2014 weer in Schotland en Engeland (en Ierland) geweest (toen in hotels), klik voor het verslag en de foto's van die reis.