..books...books....books...books....books...books....books...books.

lijstjes beste engelse boeken

Veel lijstjes met mijn favoriete (vooral engelstalige) boeken. Hier nu alleen de alltime lijstjes want het werd te veel en te vol. Klik voor meer lijstjes: beste spannende boeken (hier ook veel nederlandse), interessante boeken over reizen, geschiedenis, foto's en meer moois of de nieuwste (engelse) boeken, nog op het wenslijstje, net gekocht en net gelezen boeken . De laatste (maart 2017), komt ook in de top 10: A Strangeness in My Mind van Orhan Pamuk.

Ook veel foto's van de boekenkast. Op de foto hieronder de plank met nog te lezen boeken (eind juni 2016). Met de muis kun je de voorste stapel wegslepen om te kijken wat er achter zit. (Werkt misschien niet op een tablet)

Eva leest, Italie 2005
ik lees, Zuidhorn, lang geleden

Het lijstje van de lijstjes: klik om direct naar een boekenlijstje te gaan:

* de top 12? zoveel
* WOI en WOII
* India
* Europa, voor 1900
* spannend (engels)
* spannend (scandinavisch, zuid-afrika en letland)
* gewoon mooie boeken
* ver weg, lang geleden
* VS
* ook leuk
* nog uitzoeken
* verlanglijstje Londen/Engeland

(terug) naar foto.anneliesvanzwol.nl

onder de nog te lezen boeken, onze boekenkast
onder de nog te lezen boeken, onze boekenkast

Echte top 11

nr 1 A Fine Balance Rohinton Mistry A Fine Balance

Deze staat echt op nummer 1. Verhaal over India, jaren '70. Er gebeuren wel veel tragische dingen met de hoofdpersonen, je gaat ontzettend met ze meeleven. Staat gelukkig ook hoog in Amazon.co.uk's 100 books to read in a lifetime
In boekenwinkels haal ik deze soms uit de kast en zet hem wat zichtbaarder neer (ter promotie).

nr 2 She's Come Undone
Wally Lamb
She s Come Undone Amerikaanse schrijver die veel mooie gevoelige boeken heeft geschreven waar wel echt een verhaal in zit. Dit is denk ik de mooiste. Een van de weinige die ik wel herlezen heb en nog steeds ontroerend vond. Over een dik meisje..
nr 3We Need to Talk About Kevin
Lionel Shriver
We Need to Talk About Kevin Deze is nieuwer maar is ook echt een top 10 boek. Echt heel goed. Over als je zoon een moordenaar is. Ook goed verkrijgbaar in het Nederlands.
nr 4 My Name Is Red
Orhan Pamuk
My Name Is Red Istanbul in de 16e eeuw. Een mysterie bij de miniaturisten. Erg mooi verhaal. Kun je natuurlijk ook in het Nederlands lezen. En nog mooier, ook Orhan Pamuk, net (maart 2017) gelezen: A Strangeness in My Mind! Over het leven van bozaverkoper Mevlut in het Istanbul van 1970/2010.
nr 5A Farewell to Arms
Ernest Hemingway
A Farewell to Arms

Spannend en romantisch en nog literatuur ook! Net als de andere van Hemingway zoals For whom the bell tolls over de Spaanse Burgeroorlog. Deze speelt in de Eerste Wereldoorlog

nr 6 The Great Railway Bazaar Paul Theroux The Great Railway Bazaar Ja welke van Paul Theroux is eigenlijk het mooist? Deze of Mosquito Coast? Dit vind ik zijn leukste reisboek. Mosquito Coast (zie de Amerikaanse boeken) is een boeiend verhaal (waar de film nog een dimensie aan heeft toegevoegd)
nr 7 Thousand Autumns of Jacob De Zoet
David Mitchell
Thousand Autumns of Jacob De Zoet Jacob de Zoet werkt op de Nederlandse handelspost op een eilandje bij Japan, Dejima, eind 18e eeuw.
nr 8Alone in Berlin
Hans Fallada
Alone in Berlin Duits boek over WOII. Al lang geleden geschreven maar lijkt nu wat herondekt te worden. Ik heb het een paar jaar geleden toevallig gekocht in Londen. Erg mooi. Beslist geen gewone oorlogsliteratuur.
nr 9 Roald Dahl Collected Stories
Roald Dahl
Roald Dahl Collected Stories Blijft leuk om te lezen. We luisteren ook naar de luisterboeken ervan onderweg in de auto (ons luisterboek van de vakantie in Frankrijk, 2006, was trouwens De Hobbit van Tolkien, ook een aanrader als luisterboek).
De korte verhalen van Roald Dahl zijn ook favoriet van Eva, zij heeft haar eigen exemplaar ervan (zie links).
nr 10 A Quiet Belief in Angels
R. J. Ellory
A Quiet Belief in Angels Ontroerend en spannend. Ondertussen heb ik al heel veel gelezen van R.J. Ellory en alles goed.(Nou ja, net A dark and broken heart gelezen, die was me een beetje te naargeestig.)
nr 11 The Girl on the Train Paula Hawkins Thriller, heel menselijk en tegelijk héél spannend. Hoe alles heel anders kan zijn dan het lijkt.
Tot nu toe het beste boek dat ik in 2016 heb gelezen (begin maart). (Hoewel... ruim een week later Elizabeth is Missing van Emma Healey (zie onder) gelezen en die is eigenlijk wel net zo mooi.)

+The Golem and the Djinni, Helen WecKer!!!!
ster
ster
ster
ster
ster
ster
ster
Eva en Riëtte lezen....
Roos leest, over dino's
Lezen in de carvan, Zweden 2004
mijn favoriete boekenlegger geknutseld door Eva
Roos leest, over dino's

India

In 1988 ben ik in India geweest als onderdeel van een half jaar rondreizen in Azië (de website komt niet zover, heeft alleen Transmongolië Expres en het eerst deel van de reis door China en Hong Kong) Vier jaar later was ik in noorden van Pakistan (Muree, Hunzavallei) bij het begin van een zijderoutereis. Bovendien lees ik graag en veel over landen in Azië, vooral dus India en Pakistan.

nr 1 The Raj Quartet Paul Scott The Raj Quartet Sfeervol en monumentaal (en misschien nu een beetje traag, ik heb het gelezen toen ik in de 20 was) dik boek over Engelsen en Indiërs in India eind jaren '40. The jewel in the crown is het eerste boek uit de serie van vier.
nr 4 A Fine Balance Rohinton Mistry A Fine Balance Mijn nummer 1 aller tijden. Verhaal over Indiërs uit lagere kaste. Er gebeuren wel veel tragische dingen met de hoofdpersonen, je gaat ontzettend met ze meeleven. Gelezen in de zomer van 1997.
nr 5Hullabaloo in the Guava Orchard Kiran Desai Hullabaloo in the Guava Orchard Over iemand die op een dag in een boom klimt en er niet meer uit wil komen. Grappig maar ook ontroerend.
nr 5Shalimar the Clown Salman Rushdie Shalimar the Clown Deze vond ik van Rushdie het meest boeiende boek. Speelt geloof ik in het bergachtige noorden.
nr 5 The Great Railway Bazaar Paul Theroux The Great Railway Bazaar Reisverhalen uit Azië (in de vorige eeuw, jaren '70 geloof ik). Lezen is soms ook een beetje reizen (zonder de ongemakken). De andere reisboeken van Paul Theroux (mn Riding the Iron Rooster- ook over China eind jaren '80, toen ik er ook was dus) heb ik ook met veel plezier gelezen, maar ik vind dit het leukste omdat het de eerste is en over Azië gaat.
nr 5 A Suitable Boy
Vikram Seth
A Suitable Boy De zoektocht naar een goede echtgenoot voor een Indiaas meisje. Mooi en lekker dik boek voor afleiding toen ik een tijdje ziek was.
onze boekenkast, thrillers, detectives en een draak uit Wales

Gewoon erg mooi

 

nr 15 Half of a Yellow Sun Chimamanda Ngozi Adichie Half of a Yellow Sun Nigeria tijdens de burgeroorlog in Biafra, eind jaren '60. Over de zussen Olanna en Kainene, hun geliefdes (een professor en een journalist) en Ugwu, de houseboy.
nr 24 And the Land Lay Still James Robertson And the Land Lay Still Mooi boek over Schotten en Schotland, 20e eeuw. Gevonden in Edinburgh, 2012.
nr 17 Burial Rites Hannah Kent Burial Rites Heel recent boek dat speelt in de 19e eeuw in een afgelegen plek op IJsland. Een vrouw heeft iemand vermoord en wacht tot het vonnis voltrokken wordt.
nr 18 The Post Office Girl Stefan Zweig The Post Office Girl Eigenlijk is het een Duitse schrijver van begin 20e eeuw. Dit zijn echte boeken, deze is een beetje meancholisch, Ongeduld (in het Nederlands gelezen) was ook mooi.
nr 22 The Road Home Rose Tremain The Road Home Een Oost-Europese migrant zoekt een bestaan in Londen. Rose Tremain heeft ook historische boeken geschreven over Merivel, een 17e eeuwse arts, net zo ontroerend als dit boek maar ook erg grappig (vooral dankzij de innemende Merivel zelf).
nr 23 Miss Chopsticks Xinran Miss Chopsticks Drie zusjes in China, van het platteland naar de stad.
nr 19 The Time Traveler's Wife Audrey Niffenegger The Time Traveler s Wife Surrealistisch maar met echte emoties.
nr 19 A House for Mr Biswas V.S. Naipaul A House for Mr Biswas Het zit mr Biswas niet mee maar hij houdt vol, Trinidad. Gelezen in een stacarvan in Normandië, 2000
nr 19 The Kite Runner Khaled Hosseini The Kite Runner Wel een hype maar waarom ook niet, mooi boek.
nr 14 The Memory Keeper's Daughter Kim Edwards Ik weet niet meer precies waarom maar dit boek vond ik erg mooi toen ik het jaren geleden las. Over een tweeling waarvan een wordt geadopteerd...

Europa vroeger

nr 20 The Pillars of the Earth Ken Follett The Pillars of the Earth Ik heb de latere, o.a. de vervolgen van deze trilogie en Fall of the Giants ook gelezen maar deze, de eerste, Engeland in de late middeleeuwen, vind ik nog steeds duidelijk de mooiste.
nr 21 Wolf Hall Hilary Mantel Wolf Hall Londen 16e eeuw, aan het hof van Henry VIII, geschreven vanuit zijn vertrouweling Thomas Cromwell.
nr 19 An Officer and a Spy Robert Harris An Officer and a Spy Recent boek, over de Dreyfuskwestie in de jaren '70 van de 19e eeuw in Parijs. Lijkt een thriller maar heeft wel degelijk diepgang.
nr 34 The Crimson Petal and the White Michel Faber The Crimson Petal and the White "'Watch your step. Keep your wits about you; you will need them ...' So begins this irresistible voyage into the dark side of Victorian London"
nr 22Girl With a Pearl Earring Tracy Chevalier Girl With a Pearl Earring Overtuigend verhaal over de 16-jarige keukenmeid Griet, in dienst bij de schilder Vermeer in Delft in de 17e eeuw
nr 23       
nr 24      .....

Mooie Amerikaanse boeken

nr 8 She's Come Undone She s Come Undone Amerikaanse schrijver die veel mooie gevoelige boeken heeft geschreven waar wel echt een verhaal in zit. Dit is denk ik de mooiste. Een van de weinige die ik wel herlezen heb en nog steeds ontroerend vond. Over een dik meisje.
Wally Lamb
nr 27 I Know This Much is True
I Know This Much is True Een tweeling waarvan er een schizofreen is. Dit herinner ik me als een erg mooi boek, volgens de recensie met "terrific readability, tenderness, optimism and, most surprisingly, wit", maar ik herinner me het verhaal niet echt meer. Hoog op mijn nog eens herlezen lijstje dus.
Ook zijnThe hour I first believed, rond de schietpartij op Columbine High School, is erg mooi.
Wally Lamb
nr 6

Son

 

Son Goed verhaal, New Mexico, verschillende generaties in de 20e eeuw, Amerikanen en Indianen, olie en land. Een boek als dit vind ik persoonlijk veel mooier dan een bejubeld boek al Stoner.
Philipp Meyer
nr 7 Middlesex Middlesex Boek over opgroeien in Amerika in de jaren '70. Een jongen die als meisje was geboren.
Jeffrey Eugenides
nr 6 The Mosquito Coast The Mosquito Coast Weer Paul Theroux (waar ik alles wel leuk van vind, dit zijn de beste 2) prachtig verhaal over een fanatieke vader, Allie Fox, die het maar niks vindt in de VS en zijn gezin meeneemt de wildernis van Midden Amerika in. De film heb ik in 1987 in een bioscoop Singapore gezien.
Paul Theroux
nr 7 The Lacuna The Lacuna Het gaat over Sheperd, een jongen/man die opgroeit in Mexico in de jaren '30 en later beroemd wordt in de VS. Hij woont onder andere een tijdje bij Diego Rivera en Frida Kahlo
Barbara Kingsolver
nr 8 The Bean Trees The Bean Trees Over een Indiase vondeling en haar moeder. Van Kingsolver vond ik Poisonwood Bible ook leuk maar Flight Behaviour een stuk minder
Barbara Kingsolver
nr 72

The Wicked Girls

 

The Wicked Girls Thriller over twee meisjes van 11 die in de jaren '80 een klein kind waar ze op moesten passen hebben vermoord, of toch niet? Jaren later komen ze elkaar weer tegen. Gekocht op het vliegveld in New York, aan het eind van de reis in de VS (New England en New York), 2012.
Alex Marwood
nr 6

The Lovely Bones

 

The Lovely Bones Over de moord op een meisje en haar familie die achterblijft. Tegelijk spanning en diepgang. Ook mooi verfilmd.
Alice Sebold

Ook leuk

nr 46 Oryx and Crake
Margaret Atwood
Oryx and Crake Futuristisch boek maar op zo'n manier dat het wel overtuigend is en dus ook leuk voor wie (ook) niet van onrealistische boeken houdt.
nr 47 The Year of the Flood
Margaret Atwood
The Year of the Flood Dit is een soort vervolg op het vorige boek. Deze twee zijn erg leuk. Laatst ook geprobeerd deel 3, Madaddam, te lezen maar daar kwam ik gek genoeg niet in.
nr 48 Purple Hibiscus
Chimamanda Ngozi Adichie
Purple Hibiscus Eerste boek van Chimamanda Ngozi Adichie, over Kambili, een 15-jarig meisje dat opgroeit tijdens de militaire coup in Nigeria. Volgens een review op amazon.co.uk :"...by reading it, you'll get a much clearer exposition of modern day nigeria and africa than any 'bbc tv documentary' will ever show you"
nr 49 Room
Emma Donoghue
Room Gelezen in een stacarvan in 2012 in Rochester bij Londen, toen ik mijn enkel had gebroken.
nr 50 Rebecca
Daphne Du Maurier
Rebecca Gelezen in China tijdens de eerste reis, in 1987 en toen noodgedwongen achtergelaten in het budgethotel in Yangshuo
Ga ik nu weer lezen (met Jamaica Inn, ook in zo'n mooie uitgave gekocht - Eva heeft hem in een paar dagen uitgelezen) omdat we zomer 2016 naar Cornwall gaan. Lees ook in The American lover van Rose Tremain het verhaal waarin een andere kijk wordt gegeven op Mrs Danvers...
nr 50White TeethZadie Smith White Teeth Multicultureel Londen, ook grappig.

In of rond de Eerste en Tweede Wereldoorlog

Alone in Berlin Alone in Berlin
Hans Fallada
Duits boek over WOII. Al lang geleden geschreven maar lijkt nu wat herondekt te worden. Ik heb het een paar jaar geleden toevallig gekocht in Londen. Erg mooi. Beslist geen gewone oorlogsliteratuur.
The Book Thief

The Book Thief
Markus Zusak

Heeft geen reclame meer nodig. Op alle lijstjes, ook die van Eva (werd er wel verdrietig van)
Stones from the River

Stones from the river
Ursula Hegi

De gebeurtenissen in een stadje in Duitsland jaren '30 en '40, door de ogen van Trudi "gevangen in een lichaam dat ze verafschuwt...Haar ogen registreren echter alles..".
nr ?Charlotte Gray Charlotte Gray
Sebastian Faulks
Prachtig boek over een Schotse vrouw in het verzet in een Frans stadje in WOII. Met beelden die je bijblijven. Mijn vader vond het interessant omdat het ook een goed beeld geeft van het leven in het bezette Frankrijk.
nr ?For Whom the Bell Tolls For Whom the Bell Tolls
Ernest Hemingway
Dankzij Hemingway ben ik al sinds de middelbare school zo fanatiek Engelse boeken gaan lezen. Over de Spaanse burgeroorlog.
  A Farewell to Arms A Farewell to Arms
Ernest Hemingway
Zie boven. Spannend en romantisch en nog literatuur ook! Eerste Wereldoorlog
Fortunes of War Fortunes of War Olivia Manning
Diplomatenvrouw op de Balkan aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Al oud boek maar heel sfeervol en echt de moeite waard.
The Levant Trilogy

The Levant Trilogy Olivia Manning

Zelfde vrouw, Harriet Pringle, in Egypte. Soort vervolg op het boek hierboven (maar dan in Egypte).
nr 2In Pale Battalions

In Pale Battalions Robert Goddard

Kan ook bij spannende boeken, Goddard is vooral als crime schrijver bekend, maar daar staat al zo veel. Over de Eerste Wereldoorlog. Geloof ik het eerste boek dat ik las van Goddard en die erna kwamen waren nooit meer zo goed.

 
nr 3Het lot van de familie Meijer

Het lot van de familie Meijer Charles Lewinsky

(Nederlandstalige) dikke familieroman over Joodse familie voor en in WOII. Die telefoon die maar blijft rinkelen in het huis van de weggevoerde familie....

 
nr 3Two Brothers

Two Brothers Ben Elton

Staat alleen maar onderaan omdat ik deze het laatst heb gelezen. Vrij recent en erg goed. Twee Duitse broers.

 
nr 3

All the light we cannot see Antony Doerr

Over de blinde Marie Laure uit Parijs en Werner, een Duitse weesjongen die heel goed is met radio's, over spannende dagen in augustus 1944 in St Malo, wat eraan vooraf ging en wat erna gebeurde.

 

De links gaan naar bol (soms amazon.co.uk, daar zoek ik ze meestal uit nav de reviews) maar dat is puur ter informatie (ongesponsord). Zelf koop ik als het even kan in een echte boekenwinkel, pas als er een paperback editie is (vanwege de ruimte).
Zijn ze uit en niet zo mooi dat ik ze wil houden, dan gaan ze naar Books4life. Maar de boeken op deze lijsten heb ik dus nog allemaal.

Lang geleden, in een ver ver land........

My Name Is Red

My Name Is Red
Orhan Pamuk

Dit kun je natuurlijk ook lezen in het Nederlands. Een mysterie bij miniaturisten in Istanbul in de 15e eeuw. Spannend, leerzaam en gewoon een erg goed boek. Van Orhan Pamuk is er nog meer goed (bv 'Sneeuw', over een stadje in het oosten van Turkije). Op mijn Istanbul website ook een pagina met boeken over Istanbul.
The Good Earth The Good Earth
Pearl S Buck
Klassieker. Een van de weinige boeken die ik heb herlezen maar de eerste keer was ook al heel vroeg. Toen ik in 1987 voor het eerst in China kwam, met de trein uit Mongolië, zag het er net zo uit als ik me op basis van dit boek had voorgesteld. (nu niet meer)
Thousand Autumns of Jacob De Zoet Thousand Autumns of Jacob De Zoet
David Mitchell
Hoe kon ik deze vergeten! Hoort ergens bovenaan in de top 10 of in ieder geval de top 20. Gaat over de Nederlandse handelskolonie Dejima in Japan, eind 18e eeuw.
Fingersmith

Fingersmith
Sarah Waters

Goed verhaal over twee meisjes in Victoriaans Engeland :"...an extraordinary, ingenious tale of fraud, insanity and secrets London 1862"
Tiny Sunbirds Far Away Tiny Sunbirds Far Away
Christie Watson
Blesssing en haar broertje moeten vanuit een luxe leven in de stad bij de familie op het platteland van Nigeria gaan wonen.
Song of Achilles Song of Achilles
Madeline Miller
Homerus' verhaal van Achilles, maar dan door de ogen van zijn vriend, Patroclus
nieuwste boeken

(terug) naar foto.anneliesvanzwol.nl

onze boekenkast geheel
springvisje
doos met beste boeken van paar jaar geleden
doos Q-Z

 

Nog uitzoeken....

nr 60 Brideshead Revisited

Brideshead Revisited Evelyn Waugh -> zie rondreis Engeland etc 2011->York

nr 61 The Goldfinch

The Goldfinch Donna Tartt -> toch

nr 69
nr 70

Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage
Dear Life

Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage Alice Munro en Dear Life Alice Munro

verhalen

nr 71 The Light Between Oceans The Light Between Oceans M L Stedman Het geadopteerde kind van de vuurtorenwachter.
nr 75 The Bastard of Istanbul The Bastard of Istanbul Elif Shafak, leuk boek over de bewoners van een appartementengebouw in Istanbul, weer eens een andere kijk dan Orhan Pamuk
nr 76

The Last King of Lydia Tim Leach

nr 77

C.J. Sansom serie over Shardlake, de eerste Dissolution

vertrouweling van Catharina Parr (de laatste vrouw van Henry VIII, van Sudeley castle?) etcgeschiedenis/detective

Lijkt op Ellis Peters broeder Cadfael in Hereford, ook leuk, of S.J. Parris serie over Giordano Bruno: 1.Heresy 2.Prophecy 3.Sacrilege 4.Treachery 5.Conspiracy

nr
78

Leest niet gemakkelijk, hele lange zinnen, en zakt in het midden ook wat in maar ik vond het wel de moeite waard. Over waarheid, ontrouw, vergeving, Madrid 1980 en wat er aan vooraf ging.

Zo begint het slechte Javier Marias

nr
79

Erg mooi boek. Misschien hoort het wel op de top 11 ofzo maar daar had ik vorige week al The girl on the train van Paula Hawkins opgezet. Maar misschien is deze wel mooier. Over Maud, dementerend maar ook heel gedecideerd. Ontzettend knap geschreven.

Elizabeth is Missing Emma Healey

Klik hier voor Lijstjes met spannende boeken (engels en nederlands)

Laatste 3 boeken (nog niet op de lijstjes, de een nog mooier dan de andere, mei 2016): Springvloed van Cilla & Rolf Börjlind, The Paying Guests van Sarah Waters en The Cuckoo's Calling, Robert Galbraith.

En sindsdien (begin juli 2016) ook nog in Londen geweest, zie lijstje nieuwste en nog te lezen engelse boeken (met recensies).

Meer boeken overgeschiedenis en reisgidsen (zoals Wild Ruins: The Explorer's Guide to Britain Lost Castles, Follies, Relics and Remains - Dave Hamilton !!! Met mooie ruïnes door heel Groot Brittannië als Kilchurn Castle in Schotland) Wild Ruins
We zijn met dit boek onder andere in Kent naar de ruïne van St Mary Eastwell geweest en in Cornwall naar Roche Rock

Meer van dit soort boeken (komt) op boeken over Reizen, geschiedenis & rest (wandelen, kunst)

onze boekenkast met sandelhouten Happy Buddha uit Hyderabad